Prokuratūra decembra beigās uzrādījusi četrām personām galīgās apsūdzības par uzņēmēja Māra Millera slepkavības mēģinājumu, kā arī par gatavošanos spirta rūpnieka Arņa Šķestera slepkavībai, informēja prokurors Ivars Krauze. Viņš pastāstīja, ka noslēgumam tuvojoties arī uzņēmēja Daiņa Peimaņa slepkavības izmeklēšana, taču sīkāk par šo lietu nevēlējās runāt.
Millera un Šķestera lietās apsūdzības uzrādītas Jurijam Aparam, Sergejam Soboļevam, Aleksandram Pivovarovam un Eduardam Backānam, savukārt lieta pierādījumu trūkuma dēļ izbeigta pret līdzdalībā Millera slepkavībā apsūdzēto Sergeju Gribumu - saistībā ar uzņēmēju nonāvēšanu minētā biznesmeņa Mihaila Saifuļina šoferi.

Krauze informēja, ka prokuratūra uzskata par pierādītu - uz Milleru šāvis vairākkārt tiesātais Apars. Viņš un pārējie apsūdzētie arī izsekojuši uzņēmēju Šķesteru, lai izpētītu viņa paradumus, bet uzņēmēju nogalinājuši citi cilvēki, tāpēc šī slepkavība vēl nav atklāta.

Viņš arī pauda, ka plašākas ziņas par izmeklēšanu tikšot publiskotas pēc tam, kad apsūdzētie būs iepazinušies ar lietas materiāliem, prognozējot, ka tas nenotiks tik drīz, jo tie visi runā krievu valodā, tāpēc apsūdzības materiāli būs jātulko.

Jāatgādina, ka prokuratūra trīs ar spirta ražošanu saistīto uzņēmēju slepkavībās un slepkavības mēģinājumos atzinusi saistību, sākotnēji norādot, ka tā iespējama Millera slepkavības mēģinājumā un Peimaņa slepkavībā, bet Peimaņa un Šķestera slepkavības neesot saistītas.

Arnis Šķesters ir viens no nogalinātajiem uzņēmējiem, kas nodarbojušies ar spirta rūpniecību. Viņš tika nogalināts 1999.gada rudenī Rīgā netālu no Krievijas vēstniecības. Policijai līdz šim tā arī nav izdevies atrast slepkavības ieroci un izpildītājus.

Savukārt uzņēmēju Māri Milleru kāds vīrietis mēģināja nošaut caur kafejnīcas "Daiļā Impērija" logu 1999.gada novembrī, taču četrās vietās ievainotais uzņēmējs tomēr izdzīvoja. Vainīgajam izdevās aizbēgt.

Peimaņa slepkavība notika 2000.gada 15.decembrī, kad viņš no Jaunpagasta brauca uz Rīgu. Autoceļa Ventspils-Rīga 107.kilometrā Peimaņa automašīnu apdzina pelēks "Audi" un piespieda apstāties. Tad Peimaņa mašīnai no kreisās puses tuvojies vīrietis un vadītāja pusē vairākas reizes no tuva attāluma cauršāvis automašīnas sānu stiklu, četrreiz ievainojot uzņēmēju galvā. Peimanis mira notikuma vietā.

Par Peimaņa slepkavības izpildīšanu uzrādītas apsūdzības trim cilvēkiem - Pēterim Līcītim, Dainim Politiko un Rinaldam Bunkšam, savukārt ceturtais iespējamais izpildītājs Normunds Rīkuris neilgi pēc uzņēmēja slepkavības tika atrasts nošauts Dobeles rajonā.

Par slepkavības iepējamajiem pasūtītājiem presē minēti uzņēmēji Saifuļins un Ivanovs, kas, iespējams, pašlaik uzturas Krievijā, tomēr prokuratūra nevēlas šo lietu komentēt, norādot, ka nav pietiekamu pierādījumu, lai kādu apsūdzētu Peimaņa slepkavības organizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!