Pirms nedēļas Valmierā atklāta kāda audzētava, kur vairāki astoņpadsmitgadīgi jaunieši, Valmieras vispārizglītojošo skolu skolnieki, savās mājās mēģinājuši audzēt marihuānu, informē Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde.

Vidzemes reģiona kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Ģirts Ezertēvs norāda, ka pārrunu laikā ar puišiem radusies pārliecība, ka viņi, uzsākdami "spēli ar uguni", nav ne sapratuši, ne apzinājušies savas rīcības sekas. Kad puišiem policijā izskaidrota atbildība un sekas, ko šī šķietami nevainīgā nodarbe atstās uz viņu turpmāko dzīvi, jaunieši pārdzīvojuši šokam līdzīgu stāvokli, informē Vidzemes policijas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Tāpat viņi atzinuši, ka vēl arvien ir nepietiekami informēti par likumā paredzēto atbildību ne vien par narkotiku tirdzniecību, bet arī nodošanu.

Ezertēvs arī atzīst, ka prakse vairākkārt apliecinājusi – tikai retais narkotiku lietotājs apstājas pie marihuānas, lielākai daļai izrauties neizdodas un sākas liktenīgā ķēdes reakcija, kad narkotikas tiek nomainītas uz arvien "efektīvākām". Jaunieši ir nepietiekami informēti arī par antisanitārajiem apstākļiem, kādās narkotikas tiek audzētas, ievāktas, pārvadātas, kas ar tām tiek darīts un kāds ir to sagatavošanas realizācijai process. "Ja jaunieši saprastu, ka kopā ar "kaifu" viņi savā organismā uzņem arī svešu cilvēku ģenitāliju radītus izdalījumus, dzīvnieku sviedru un izkārnījumu piedāvātos labumus un veselu ķīmisko vielu savienojumu buķeti, kāre pēc kaifa ievērojami saplaktu," norāda Jukāma.

Viņa arī informē, ka Valmierā 63% kādas aptaujas dalībnieku norādījuši, ka pilsētā var brīvi iegādāties narkotikas, tikai jāzina, kur meklēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!