Foto: AP/Scanpix/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) pērn pārbaudījis 4899 aviācijas industrijā nodarbinātas personas, konstatējot, ka 70 cilvēki varētu radīt potenciālu apdraudējumu civilās aviācijas un Latvijas nacionālās drošības interesēm, izriet no dienesta publicētā 2022. gada darbības pārskata.

Darba devējiem par šīm personām tika sniegts negatīvs atzinums, rosinot personas drošības apsvērumu dēļ atstādināt no darba pienākumu pildīšanas.

Tāpat VDD pārbaudījis 3806 kritiskās infrastruktūras darbiniekus, konstatējot 75 neatbilst darbam kritiskās infrastruktūras objektos. Biežākais iemesls negatīva atzinuma sniegšanai bija apstākļu kopums, kas dod pamatu apšaubīt personu spēju un vēlmi nosargāt ierobežotas pieejamības vai klasificētu informāciju. Starp šiem apstākļiem bija arī Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstīšana, lasāms ziņojumā.

VDD prognozē, ka arī 2023. gadā Latvijas nacionālajai drošībai lielāko apdraudējumu radīs izlūkošana no Krievijas teritorijas. Agresorvalsts specdienesti informācijas ieguvei centīsies izmantot gan Latvijas iedzīvotājus, gan Krievijas vai tās sabiedroto valstspiederīgos, kuriem ir leģitīms pamats regulāri ieceļot Latvijā.

Tāpat šogad augsts saglabāsies kiberizlūkošanas radītais apdraudējums. Tādēļ ikvienam, jo īpaši valsts un pašvaldību amatpersonām un darbiniekiem, sevišķa uzmanība jāpievērš kiberhigiēnai un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju potenciālo ievainojamību novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!