Foto: LETA
Tā dēvētajā Jēkabpils spēļu zāles "Fenikss" aplaupīšanas krimināllietā jeb "policistu - laupītāju lietā" uz mūžu notiesātais Arvo Žagars iesūdzējis tiesā Valsts policiju (VP) par tās faktisko rīcību, pielietojot roku un kāju dzelžus. Viņš vēlas panākt, lai tiktu atlīdzināta morālā kaitējuma kompensācija.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011. gada 25. janvārī. Laupītāji, ierodoties spēļu zālē "Fenikss", ievainoja spēļu zāles darbinieku un nolaupīja 104 500 latus (148 690 eiro). No spēļu zāles bruņotās bandas dalībnieki devās prom ar "Chrysler Voyager" markas automašīnu.

Viņus sāka vajāt policija un iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem. Apsūdzētajiem tika celtas apsūdzības arī par iepriekš Tukumā un Jūrmalā izdarītām zādzībām un laupīšanām.

Šā gada maijā AT Krimināllietu departaments atteicās pārbaudīt kasācijas sūdzību šajā lietā, līdz ar to spēkā stājās Zemgales apgabaltiesas 2016. gada 5. septembra spriedums, ar kuru tiesa pieciem no septiņiem apsūdzētajiem mīkstināja iepriekš piespriestos sodus.

Tiesas spriedums Žagaram netika mainīts. Viņam iepriekš tiesa bija piespriedusi mūža ieslodzījumu.

Pēc Latvijas tiesu portāla datiem, Žagars sūdzību par VP faktisko rīcību un morālā kaitējuma atlīdzināšanu tiesā iesniedza 2012. gadā.

Šogad lieta nonākusi izskatīšanā AT Administratīvo lietu departamentā, kas 18. decembrī rakstveida procesā kasācijas kārtībā bija paredzējis atkārtoti izskatīt administratīvo lietu, liecina AT sniegtā informācija.

Ar Administratīvās apgabaltiesas 2018. gada 20. februāra spriedumu, uzskatot, ka nav izvērtēti būtiski apstākļi, pieteikums tika daļēji apmierināts un VP uzlikts pienākums atlīdzināt nodarīto morālo kaitējumu – 1000 eiro.

Kasācijas sūdzību par šo spriedumu bija iesniegusi VP.

Kā norāda AT, tagad Senātam jāpārbauda, vai pareizi ir apgabaltiesas apsvērumi, ka VP veiktā faktiskā rīcība netika pienācīgi pamatota.

Kā portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šajā lietā nolēmums būs pieejams 2019. gada 18. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!