Foto: Shutterstock

Par smagu miesas bojājumu nodarīšanu gadu un trīs mēnešus vecam bērnam Valsts policija aizturējusi četras personas, tostarp abus bērna vecākus, bērna pieskatītāju un ģimenes ārsti.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts policijā, 2015. gada 27. oktobrī Ventspilī, Ziemeļkurzemes Reģionālajā slimnīcā, nogādāts bezsamaņā esošs gadu un trīs mēnešus vecs bērns ar redzamiem miesas bojājumiem. Mazajam puisītim bijušas hematomas.

Jau iepriekš policija ziņoja, ka pērnā gada 27. oktorbī ap pulksten 11 policija saņēmusi informāciju par mazu bērnu, kurš nogādāts reģionālās slimnīcas Reanimācijas nodaļā. Toreiz sākotnējā policijas rīcībā nonākusī informācija liecinājusi, ka bērns izkritis no gultiņas.

Drīz vien zēns no reģionālās slimnīcas pārvests uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu Rīgā, kur viņš no gūtajām traumām pēc trīs dienām miris.

Gadu veco zēnu notikuma dienā vecāki bija atstājuši pieskatīt kādam ģimenes paziņam – 1982. gadā dzimušam vīrietim. Viņš likumsargiem apgalvojis, ka atstājis bērnu gultiņā un uz brīdi izgājis no istabas. Pēc neilga laika vīrietis atgriezies istabā, jo izdzirdējis tajā troksni. Istabā viņš redzējis, ka bērns guļ uz grīdas un blakus viņam ir apgāzta taburete. Vīrietis izsaucis Neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas zēnu nogādājusi slimnīcā. Tomēr pēc pāris dienām bērns nomiris.

Pēc ekspertīžu rezultātu saņemšanas policija aizturējusi bērna pieskatītāju. Traumas gūšanas brīdī vīrietis ar bērnu mājās bijis viens pats. Pret personu policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 125. panta 3. daļas - par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bija par iemeslu cietušā nāvei. Ja tiesa vīrieti atzīs par vainīgu, viņam draud brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 15 gadiem.

Bērna pieskatītājs pirmstiesas izmeklēšanas laikā savu vainu pilnībā noliedzis. Patlaban bērna pieskatītājam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Likumsargi kriminālprocesā ieguvuši informāciju, ka 1989. gadā dzimusī bērna māte un 1965. gadā dzimušais puisīša tēvs vairākkārt pret zēnu izturējušies vardarbīgi, nodarot viņam miesas bojājumus. Policija pret zēna vecākiem sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 174. panta 2. daļas par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo. Par šo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Bērna vecāki savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos pilnībā nolieguši. Pašlaik abiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, informē policijā.

Izmeklēšanā likumsargiem izdevies noskaidrot, ka bērna māte apzināti sniegusi nepatiesas liecības, cenšoties visu vainu uzvelt bērna pieskatītājam. Līdz ar to pret sievieti sākts kriminālprocess arī par šādu rīcību.

Tāpat kriminālprocesā policija atklājusi, ka dienu pirms bērna nogādāšanas slimnīcā zēnu mājās apmeklējis ģimenes ārsts. Neskatoties uz to, ka ģimenes ārstei radušās aizdomas par vardarbīgu attieksmi pret bērnu, par ko liecinājuši redzamie miesas bojājumi uz zēna ķermeņa, viņa par to atbildīgās iestādes nav informējusi.

Tādējādi policija pret bērna ģimenes ārstu sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 315. panta – par neziņošanu par smaga nozieguma izdarīšanu. Par šādu pārkāpumu maksimālais soda apmērs ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem.

Ārste savu vainu notikušajā atzinusi un viņai nav piemērots drošības līdzeklis, atklāja policijā.

Valsts policija norāda, ka lieta bijusi apjomīga, taču izmeklēšana tajā pabeigta. Līdz ar to krimināllieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Jau ziņots, ka pēc šī notikuma Bērnu slimnīca savā "Facebook" profilā ievietoja atzīšanos, kurā skaidroja, ka ārsti ir pieraduši raudzīties nāvei acīs, tomēr šādi gadījumi liedz samierināties ar situāciju, ko, visticamāk, bijis iespējams novērst.

Toreiz mediķi paziņojumā sociālājā tīklā pauda, ka ir grūti samierināties ar līdzcilvēku vienaldzību.

"Šodien slimnīcā izdzisa kāda bērna dzīvība. Mediķu darbā šādas cīņas ir ikdiena, tāpēc ārsti ir iemācījušies pieņemt to, ka ne vienmēr ir iespējams uzvarēt vai atviegloti secināt, ka ir izdevies. Taču tas, ko ir grūti pieņemt un ar ko samierināties nav vienkārši, ir apziņa, ka daļa šo traģēdiju varēja arī nenotikt. Jā, ir autoavārijas un negadījumi, kuru izraisīšanā cietušie nav vainīgi, taču kļūst par upuriem, tas noteikti nav godīgi, taču tas nav arī prognozējami un noteikti nav novēršami. Taču visvairāk sāp traģēdijas, kuras lēnām un nenovēršami briest mūsu acu priekšā. Dažreiz līdzcilvēkus jau pēc tam var dzirdēt sakām: "Tas bija tikai laika jautājums, līdz tas notiks" rakstīja mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!