Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Ivars Krauze izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā nodevis vērienīgu krimināllietu par naftas produktu kontrabandu, naudas atmazgāšanu vairāk nekā viena miljona lata apmērā un dokumentu viltošanu, informēja Ģenerālprokuratūras preses centra pārstāve Dzintra Vītoliņa.
Lietā kopumā apsūdzētas desmit personas, tajā skaitā SIA "OVI" valdes priekšsēdētājs miljonārs Vladimirs Oderovs un SIA "Magvejs" direktors Valērijs Vasiļjevs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Prokurors, atsaucoties uz Kriminālprocesa likuma normām, apsūdzēto personu vārdus nenosauca. Tāpat viņš kategoriski atteicās informēt par lietas būtību. Viņš tikai apstiprināja, ka lietā figurē uzņēmums "Aijas nafta", caur kuru esot realizēti visi noziedzīgie nodarījumi.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, ar Rīgas apgabaltiesas 2004.gada 15.decembra spriedumu SIA "Aijas nafta" atzīta par maksātnespējīgu no 2004.gada 16.novembra.

Uzņēmums reģistrēts 1997.gada aprīlī, bet izslēgts no komercreģistra 2006.gada februārī. Kā uzņēmuma darbības veidi bija minēti darījumi ar naftas produktiem un ārējā ekonomiskā darbība.

Vītoliņa sacīja, ka visas desmit personas apsūdzētas par kontrabandu, astoņas no tām - arī par naudas atmazgāšanu jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Vēl četras no šīm personām apsūdzētas arī par dokumentu viltošanu.

Krimināllieta ir ļoti apjomīga, tās materiāli apkopoti 98 sējumos.

Aģentūras LETA informācija liecina, ka šajā lietā apsūdzēts arī Vladislavs Jakubovskis, Ina Mačanovska, Raivo Horsts un Arturs Baļukevičs.

Kā 2005.gada sākumā ziņoja laikraksts "Latvijas Avīze", Vasiļjevs savulaik bija uzņēmuma ''Dinaburgas nafta'' līdzīpašnieks. Tagad viņš ir SIA ''Magvejs'' direktors. Jakubovskis strādā šajā uzņēmumā, bet Mačanovska bija AS "Rietumu banka" Dvinskas filiāles vadītāja.

Pēc policijas domām, tieši Vasiļjevs organizējis vērienīgus nelikumīgus darījumus ar naftas produktiem. Viņš nezināmas izcelsmes degvielu uzpildes stacijām ilgstoši un lielos apmēros realizējis caur degvielas vairumtirdzniecības firmām, kurās par vadītājiem bija noformēti cilvēki, kas par noteiktu samaksu bija piekrituši bankās izņemt ievērojamas naudas summas.

Kā rakstīja "Latvijas Avīze", par degvielu iegūtā nauda apgrozīta ārzonu kontos, no kurienes pēc tam pārskaitīta uz "Rietumu bankas" Dvinskas filiāli. Šajā filiālē naudu saņēma firmu "priekšsēdētāji", bet vēlāk nauda tika nodota uzņēmuma reālajiem īpašniekiem.

Skaidra nauda esot vairākās reizēs izņemta tādos apmēros, lai bankai par ''aizdomīgajiem darījumiem'' nevajadzētu ziņot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam. Izmeklēšana uzskata, ka par noņemamo summu apmēriem konsultācijas sniedza "Rietumu bankas" filiāles vadītāja Mačanovska. Pie viņas kratīšanas laikā atrastas ārzonu kompāniju veidlapas, kuru izcelsmi bankas darbiniece nav varējusi izskaidrot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!