Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde janvārī apturējusi noziedzīgas narkotisko vielu kontrabandas grupas darbību un izņēmusi vairāk nekā 12 kilogramus marihuānas un hašiša ar kopējo aptuveno vērtību nelegālajā tirgū – 61 000 eiro, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Kontrabandistu grupa darbojusies ilgākā laika periodā, ievedot narkotiskās vielas Latvijā. Patlaban VID ir ierosinājis kriminālprocesu. Kopumā sākotnēji aizturētas astoņas personas, no kurām pieci cilvēki apcietināti, bet trīs personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kopā ierosinātajā kriminālprocesā izņemti 12,350 kilogrami narkotisko vielu, kuru vērtība nelegālajā tirgū ir aptuveni 61 000 eiro.

VID 18.janvārī marihuānas kontrabandas kravas saņemšanas brīdī aizturējis trīs organizētās grupas dalībniekus. Viens no grupas dalībniekiem 12,232 kilogramus marihuānas bija ievedis Latvijā ar kravas automobili no Nīderlandes caur robežkontroles punktu ‟Grenctāle". Par noziedzīgo nodarījumu VID amatpersonas sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 190.1 panta 3.daļas - par apritē aizliegtu vai speciāli reglamentētu preču vai vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai organizētā grupā - un 253.1 panta 3.daļas - par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu apriti organizētā grupā un lielā apmērā.

Krimināllikumā par aizliegto vielu vai preču pārvietošanu pār valsts robežai organizētā grupā paredzētais sodis ir brīvības atņemšana uz laiku līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt par narkotisko vielu neatļautu apriti organizētā grupā lielā apmērā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Lai pārtrauktu organizētā grupējuma darbību narkotisko vielu kontrabandas jomā, ilgā laika periodā VID veicis operatīvos meklēšanas pasākumus un vairākas procesuālas darbības. To rezultātā dienests aizturējis vēl piecas personas.
Apmierinot VID Muitas policijas pārvaldes izmeklētāja lūgumu, piecām no astoņām aizturētajām personām 20.janvārī un 24.janvārī tiesa piemēroja apcietinājumu. Savukārt trim kontrabandistiem tiesa piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Kriminālprocesā veiktas vairākas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās un adresēs, kas saistītas ar aizturētajiem.
VID norāda, ka starp aizturētajiem ir gan narkotisko vielu kontrabandas izpildītāji, gan organizatori. Kratīšanu rezultātā no nelikumīgās aprites tika izņemti vēl 18,49 grami hašiša un 100,43 grami marihuānas.

VID Muitas policijas pārvaldes ekspertu vērtējumā organizētā noziedzīgā grupa darbojusies ilgāku laiku. Līdzīgas kravas ievestas arī iepriekš.

Šogad tas ir lielākais VID muitas iestāžu izņemtais narkotisko vielu daudzums. Pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs pašreiz netiek sniegta, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!