Foto: Shutterstock
Valsts ieņēmumu dienests decembra nogalē apturēja šogad jau 13. "naudas atmazgātāju" grupējuma darbību. Veiklie darboņi sniedza pakalpojumus vismaz desmit reāli strādājošiem Latvijas uzņēmumiem, "atmazgājot" naudu caur Polijas bankām, kopumā nesamaksājot valstij nodokļos gandrīz miljonu latu, informēja VID.

Veicot sešpadsmit kratīšanas aizdomās turamo personu dzīvesvietās, automašīnās un birojos Rīgā un Aizkrauklē, VID Finanšu policijas pārvalde 20.decembrī apturēja šogad jau 13.noziedzīgā grupējuma darbību.

Šis grupējums no 2010.gada janvāra līdz 2011.gada novembrim izvairījās no nodokļu nomaksas teju miljona latu apmērā un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot vairāku gan reāli strādājošo, gan fiktīvu uzņēmumu datus, dokumentus un bankas kontus.

Šogad 5.decembrī VID Finanšu policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

20.decembrī VID Finanšu policijas pārvalde veica 16 kratīšanas Rīgā un Aizkrauklē; 11 no tām notika noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās un uzņēmumu birojos, piecas – automašīnās un trīs – to uzņēmumu juridiskajās adresēs, kuri izmantoja grupējuma sniegtos "pakalpojumus".

Kratīšanu laikā tika izņemti dažādi lietiskie pierādījumi - datori, čeki, pavadzīmes, banku debetkartes, parakstu atdarinājumu spiedogi un noziedzīgajā grupējumā iesaistīto personu pieraksti par norēķiniem ar uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma pakalpojumus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka grupējums izveidoja savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas 912 099,87 latu apmērā. Šim mērķim kopumā tika izveidoti vismaz 27 fiktīvi uzņēmumi.

Noziedzīgā grupējuma kodolu veidoja septiņas personas, no kurām divas uzskatāmas par organizatoriem, bet piecas – par atbalstītājiem. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka grupējumā bija iesaistītas vēl vairākas personas, kuras galvenokārt darbojās kā starpnieki starp grupējuma kodolu un uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma sniegto "pakalpojumu" – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, noformējot faktiski nenotikušus darījumus un uzrādot tos VID iesniegtajās atskaitēs un pārskatos, tā samazinot valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu.

Lai slēptu naudas izcelsmi, līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Polijas kredītiestādēs, bet pēcāk izņemti skaidrā naudā.

Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma "pakalpojumus" – valsts budžetā maksājamā PVN apmēra samazināšanu - ir izmantojuši vismaz desmit reāli strādājoši uzņēmumi, kas darbojās celtniecībā, tirgus izpētē, metāllūžņu iepirkšanā, poligrāfijas materiālu izgatavošanā un citās jomās.

VID ir nosūtījis pieprasījumu Latvijas kredītiestādēm par norēķinu operāciju apturēšanu 17 kontiem un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam – par norēķinu operāciju apturēšanu desmit Latvijas uzņēmumu kontos Polijas kredītiestādēs.

VID Finanšu policijas pārvalde bija aizturējusi divas personas – noziedzīgā grupējuma organizatorus, vēl viena persona ir atzīta par aizdomās turamo. Visām trim personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!