Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki esot atklājuši jau otro apjomīgo cigarešu kontrabandas gadījumu nedēļas laikā.
Tomēr sīkāku informāciju par šo kontrabandas gadījumu VID nesniedz, skaidrojot, ka par to rīt, 25.jūlijā, plkst.11 preses brīfingā paredzējuši informēt finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) un Muitas kriminālpārvaldes direktora vietnieks Ēriks Zaļenieks.

VID Komunikācijas nodaļā informēja, ka preses brīfings paredzēts valsts aģentūras "Materiālās rezerves" teritorijā Piedrujas ielā 5.

21.jūlijā VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā no Ķīnas Latvijas uzņēmumam sūtītā kravā ar apaviem atraduši šogad lielāko kontrabandas cigarešu apjomu - 941 kasti jeb kopumā 9,4 miljonus cigarešu. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, valstij nenomaksāto nodokļu apjoms par šīm cigaretēm varētu būt 0,5 miljoni latu.

Lai gan kravas pavaddokumentos bija norādīts, ka konteinerā atrodas brīvā laika apavi, izrādījās, ka tas ir tikai aizsegs kontrabandas cigarešu slēpšanai. Atverot konteineru un pārbaudot tajā esošo kartona kastu saturu, konstatēts, ka apavi atrodas tikai pirmajās trīs rindās, savukārt pārējās kastēs ir "Marlboro" markas cigaretes. Uz cigarešu pakām nebija akcīzes markas.

Kā kravas saņēmējs norādītais Latvijas uzņēmums iepriekš nebija nonācis VID redzeslokā. Visticamāk, ka cigaretes bija plānots realizēt Eiropas Savienības tirgū, nevis Latvijā.

Par konstatēto faktu VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākts kriminālprocess par cigarešu kontrabandu lielā apmērā.

Vienu no apjomīgākajiem cigarešu kontrabandas gadījumiem Muitas kriminālpārvaldes darbinieki šogad atklāja aprīlī, kad Pededzes robežpārejas punktā, Alūksnes rajonā, sadarbībā ar Robežsardzes darbiniekiem tika veikta muitas kontrole trim no Krievijas Latvijā iebraucošiem mikroautobusiem.

Apskates laikā tika atklāts, ka automašīnu saloni un kravas nodalījumi ir piepildīti ar kartona kastēm, kurās atrodas 2,3 miljoni dažādu marku cigarešu ar Krievijas akcīzes nodokļa markām. Valstij nenomaksāto nodokļu apjoms bija 104 352 lati.

Par kontrabandu tika sākts kriminālprocess, un to kriminālvajāšanai pret mikroautobusu šoferiem Muitas kriminālpārvalde nodeva jūlija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!