Foto: VID
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi kriminālprocesu pret 1977. gadā dzimušu Krievijas pilsoni par sevišķi bīstamas narkotiskās vielas – hašiša - kontrabandu lielā apmērā, portāls "Delfi" noskaidroja VID.

Veicot Krievijas pilsoņa vadīta transporta līdzekļa muitas kontroli, VID amatpersonām bija radušās pamatotas aizdomas, ka transportlīdzeklī varētu tikt pārvadātas aizliegtas vielas. Automobilis novirzīts padziļinātai muitas kontrolei un skenēšanai, kā arī pārbaudē tika iesaistīts muitas kinologs ar narkotisko vielu meklēšanas darba suni.

Kontrolē konstatēts, ka transportlīdzekļa aizmugurējā triecienabsorbējošajā iekārtā paslēpti 17 brikešu formas iepakojumi. Turpinot pārbaudi, atklāts, ka vēl 63 brikešu formas iepakojumi paslēpti arī zem transportlīdzekļa vadītāja un pasažiera sēdekļa.

Procesa ietvaros izņemtā viela nosūtīta uz VID Muitas laboratoriju ķīmiskās ekspertīzes veikšanai. Ekspertu atzinums apstiprinājis aizdomas, ka transporta līdzeklī atrastā narkotiskā viela ir hašišs un tās svars bez iepakojuma ir 78,6 kilogrami.

78,6 kilogramu hašiša jeb 78 600 devu tirgus cena ir aptuveni 786 tūkstoši eiro.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Latvija izmantota kā tranzītvalsts, narkotikas transportējot uz austrumiem.

Šī gada martā sāktais kriminālprocess pret aizdomās turēto personu jau aprīlī nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2. daļas un Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas. Aizdomās turētai personai piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Par preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošanu pāri Latvijas robežai, ja tas izdarīts lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu apriti realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja tas izdarīts ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!