Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde sākusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un "aplokšņu algu" izmaksu kādā autoservisā, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pēc sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 138 000 eiro apmērā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde Rīgā veikusi septiņas kratīšanas kriminālprocesā iesaistītā autoservisa telpās, personu dzīves vietās un transporta līdzekļos.

Kratīšanās atrasti un izņemta skaidra nauda, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – kases sistēma, darba laika uzskaites tabeles, datori un datu nesēji, ko VID analizēs turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2019. gada marta līdz decembrim par sniegtajiem pakalpojumiem nav izsniedzis darījumu apliecinošus dokumentus, grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu skaidrā naudā septiņiem uzņēmumā reģistrētajiem darbiniekiem.

Uzņēmums nodokļu administrācijai arī sniedzis nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas un Krimināllikuma 217.1 panta. Divas persona atzītas par aizdomās turētām un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Lai risinātu mantiskos jautājumus, juridiskai personai piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis, kā arī uzlikts arests automobilim un uzņēmuma kapitāldaļām.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju VID šobrīd nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!