Nereti noziedzīgajiem autozagļu grupējumiem pievienojas arī bijušie autosportisti, tādēļ ātrumi, ar kādu pārkāpēji bēg no likumsargiem, pārsniedz pat 200 kilometrus stundā, informē Valsts policija (VP).

Policija publicējusi kādu video, kurā redzama pakaļdzīšanās no Liepājas līdz Nīcai. VP informē, ka maijā par "Toyota Corolla Verso" zādzību Liepājā aizturēts kāds Lietuvas pilsonis, ko izdevies notvert tikai pēc vajāšanas. Viņa līdzzinātājiem izdevās aizbēgt, jo viņi braukuši tik lielā ātrumā, ka atrāvušies no policijas automašīnām, bet vēlāk pametuši savu auto.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā nozagta 421 automašīna, kas ir par 53 automašīnām vairāk nekā pērn šādā laika periodā. No tām 159 automašīnas bijušas ražotas laika posmā no 2006. līdz 2015. gadam.

Policija skaidro, ka zagļu pielietotās tehnoloģijas arvien attīstās – gada otrajā pusē zagļi iemanās nozagt pat tajā pašā gadā ražotas automašīnas. Šāda tendence tika novērota jau pagājušajā gadā, kad rudenī, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tika nozagtas vairākas 2014.gadā ražotas automašīnas. Likumsargi prognozē, ka tuvākajos mēnešos zagļi būs iemanījušies aizdzīt arī vairākus šogad ražotos auto – pagaidām Latvijā nozagtas divas 2015. gadā ražotas automašīnas, taču līdz gada beigām šis skaitlis varētu krietni pieaugt.

Atgūt nozagtos transportlīdzekļus VP šogad ir izdevies 44% gadījumu, reizēm tie atrasti Latvijā, bet dažkārt tos izdodas atrast Lietuvā vai citur ārvalstīs, sadarbojoties ar tiesībsargājošajām organizācijām citās valstīs. Arī Latvijā regulāri izdodas atrast ārvalstīs zagtas automašīnas.

Kā piemērus, kad policistiem izdevies aizturēt tā saucamos "profesionālos" zagļus, VP septiņu cilvēku organizētas grupas aizturēšanu aprīlī. Šie noziedznieki zaguši "Toyota Land Cruiser", "Toyota Corolla" un dažādas BMW markas automašīnas. Savukārt maijā Rīgā aizturēti divi "Toyota Land Cruiser" un BMW markas auto zagļi.

VP norāda, ka viens no iemesliem jauno automašīnu zādzību skaita pieaugumam ir arvien lielāku popularitāti ieguvusī auto ražotāju izstrādātā sistēma, kas automašīnas īpašniekam spēkratu ļauj atslēgt un iedarbināt bez atslēgas. Policijas novērojumi liecina, ka zagļi iemanījušies šo sistēmu apiet – ar speciālām ierīcēm iespējams uztvert mikročipa pārraidītos signālus, lai vēlāk tos pārraidītu automašīnas tuvumā un tādā veidā bez sarežģījumiem iekļūtu automašīnā, vēlāk ar to aizbraucot.

Zināms, ka zagļi šo sistēmu izmantojuši pat lielveikalos, atrodoties netālu no automašīnas īpašnieka, un daudzdzīvokļu namos, kur signālus izdevies uztvert no dzīvokļa priekšnama caur durvīm, pašam zaglim atrodoties kāpņu telpā. Joprojām populāras ir arī citas zādzību metodes – atslēgu nozagšana vai automašīnas vadības bloka pārprogrammēšana.

Policija iesaka automašīnu īpašniekiem rūpīgi izvērtēt viņu automašīnu drošību. Ja ir iespējams, tad ieteicams tās aprīkot ar papildus drošības ierīcēm - viens no svarīgākajiem faktoriem zādzības veikšanā ir laiks, tādēļ ikviena ierīce, kas apgrūtina zaglim veikt noziegumu ātri, var pasargāt no zādzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!