Foto: Valsts policija
Viļņā šīs nedēļas sākumā aizturētas četras personas, kas saistītas ar kādu Lietuvā strādājošu firmu, kura nodarbojas ar starptautisko naftas produktu tirdzniecību, vēsta portāls "Alfa.lt". Pie aizturētajiem, kuru vidū ir arī kāds Latvijas pilsonis, atrasta dažādu valstu valūta kopsummā vairāk nekā 4,5 miljonu litu (918 000 latu) vērtībā. Daļu aizturēto saista ciešas radniecības saites.

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta (FNID) un Ģenerālprokuratūras darbinieki, balstoties uz provizorisku informāciju, kas ir viņu rīcībā, izteikuši aizdomas, ka šajā firmā veikta nelikumīga komercdarbība, tādēļ FNID sācis pirmstiesas izmeklēšanu.

Tā ir viena no lielākajām skaidras naudas summām, kāda jebkad atrasta pie Lietuvā aizturētām personām. Kā uzskata tiesībsargāšanas iestāžu amatpersonas, šis gadījums netieši ļauj spriest par iespējamajiem ēnu ekonomikas mērogiem valstī.

Lai gan summa ir visnotaļ iespaidīga, tomēr visa atrastā valūta - aptuveni 4000 naudaszīmju - viegli satilptu prāvākā iepirkumu maisiņā. Liela daļa šīs naudas bijusi 500 eiro banknotēs.

Viena no galvenajām izmeklēšanas versijām ir starptautiska plaša apmēra nelegāla akcīzes preču tirdzniecība organizētā grupā.

Kā pastāstījis Ģenerālprokuratūras kriminālvajāšanas departamenta virsprokurors Simons Slapšinsks, runa ir par vienu no lielākajiem Lietuvas uzņēmumiem, kas tirgojas ar dažādiem naftas produktiem.

"Izmeklēšana tiek veikta attiecībā uz vairākām noziedzīgām darbībām - dokumentu viltošanu, krāpšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu, nelikumīgu komercdarbību un nelikumīgu akcīzes preču glabāšanu," viņš piebildis. "Trīs personas tiešā veidā saistītas ar uzņēmuma vadību."

Sīkākas ziņas Slapšinsks atteicies sniegt, vien norādījis, ka šobrīd tiek risināts jautājums par paša uzņēmuma darbību, kas gan pagaidām neesot ierobežota.

Prokurors lūdzis tiesu trim pirmdienas vakarā aizturētajām personām kā drošības līdzekli noteikt apcietinājumu, bet ceturtajam aizturētajam varētu tikt noteikts cits drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!