Foto: Shutterstock

Valsts policija 14. oktobrī sākusi kriminālprocesu pret 17 gadus vecu jaunieti, kurš kādā Rīgas centra spēļu zālē mēģinājis iekļūt, apsargam uzrādot viltotu personas apliecību, informē likumsargi, aicinot nepilngadīgos nemēģināt izmantot viltotus dokumentus un atgādinot, ka par to izmantošanu iestājas kriminālatbildība.

Šogad Rīgas Centra iecirknī, kas apkalpo Rīgas centra un Vecrīgas teritoriju, sākti četri kriminālprocesi pret jauniešiem, kuri, lai iegādātos alkoholu un cigaretes, vai arī, lai tiktu ielaisti naktsklubos, uzrādījuši personu apliecības ar viltojuma pazīmēm. No tiem trīs kriminālprocesi jau nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Pēdējais gadījums bijis 14. oktobrī, kad kādas Rīgas centra spēļu zāles apsargs pie ieejas pieķēris jaunieti, kurš uzrādījis personas apliecību ar iespējamām viltojuma pazīmēm. Kā ierasts šādos gadījumos, uz notikumu vietu izsaukta Valsts policija. Jaunietis nogādāts iecirknī un apliecība nosūtīta ekspertīzei.

Nule policija saņēmusi ekspertīzes rezultātus, kas apliecina viltojumu. 17 gadu vecais jaunietis bija izmainījis sava dzimšanas gada (2001. gads) pēdējo ciparu "1", tam uzlīmējot izdrukātu ciparu "0". Policija norāda, ka apliecība viltota ļoti kvalitatīvi – ar neapbruņotu aci viltojuma pazīmes bija grūti saskatāmas.

Kā ierasts šādos gadījumos, sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta 1. daļas – par dokumenta, kas piešķir tiesības viltošanu, kā arī par viltota dokumenta izmantošanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīga brīvības atņemšanu, piespiedu darbs vai naudas sods. Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana.

Policija aicina jauniešus nesteigties laikam pa priekšu un atcerēties, ka iespēja iegādāties alkoholu, iztrakoties naktsklubā vai iekļūt spēļu zāles valstībā nav tā vērta, lai riskētu ar savu nākotni. Par dokumentu viltošanu iestājas kriminālatbildība, kas nozīmē ne vien sodu, bet arī ierakstu policijas datu bāzē un karjeras iespēju sašaurināšanos nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!