Piecās no saistībā ar Rīgas Aviācijas universitāti (RAU) ierosinātajām krimināllietām aizdomās par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem tur universitātes amatpersonas, tostarp rektorus. Par to liecina valdībā iesniegtais Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojums par RAU krimināllietu virzību.
Kopumā saistībā ar RAU izvērtēti deviņu iespējamo krimināllietu materiāli, bet trijās no tām lietas ierosināšana atteikta vai izbeigta. Visas ierosinātās krimināllietas izdalītas no kopējās 1997.gadā pēc Valsts kontroles revīzijas materiāliem ierosinātās lietas, liecina valdībā iesniegtais ziņojums. Tā dati gan atšķiras no Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virpsrokurora Ērika Zvejnieka atbildēm Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai.

Bijušo RAU rektoru un SIA "Aviācijas izglītības un zinātnes fonds" direktoru Vladimiru Hodakovski policija tur aizdomās par 60 000 latu piesavināšanos. Krimināllietas izmeklēšana uzticēta ekonomikas policijai (EP), un pēc prokurora norādījumu izpildes būs iespējams lemt par tās tālāko virzību, pausts IeM ziņojumā.

Savukārt Zvejnieka atbildes vēstulē Saeimas komisijai norādīts, ka EP lietas daļu pret Hodakovski izbeigusi, bet turpina izmeklēšanu daļā pret fonda direktoru Čerņakovu un menedžeri Aleksejevu.

Savukārt citu bijušo RAU rektoru Borisu Heimani prokuratūra tur aizdomās vairākos noziedzīgos nodarījumos. Informācijā valdībai ziņots, ka EP 1998.gadā ierosinājusi pret viņu krimināllietu par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu. Zvejnieka Saeimas komisijai sniegtās ziņas liecina, ka Heimanis, būdams RAU rektora vietas izpildītājs, ieguldījis universitātes speciālā budžeta līdzekļus 155 458 latu apjomā SIA "Pako".

Heimanis kopā ar RAU amatpersonām bijis iesaistīts arī studentu mācību maksas piesavināšanā 2040 latu apjomā. Par to krimināllieta ierosināta pērnā gada novembra beigās, bet kriminālvajāšana uzsākta šā gada 6.martā.

Pērnā gada beigās ierosināta arī krimināllieta par krāpšanu, saņemot "Parekss bankas" aizdevumu RAU. Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais audits liecina, ka jautājums par kredītlīnijas atvēršanu bankā neesot izskatīts RAU Senāta sēdē, savukārt "Parekss bankā" iesniegtajā sēdes protokolā norādīts, ka šis jautājums atbalstīts. Policija uzskata, ka uz protokola varētu būt viltoti Hodakovska un citu amatpersonu paraksti. Šīs darbības, iespējams, veikuši Heimanis un RAU Finansu un ekonomikas departamenta priekšniece Sirotjuka.

Saistībā ar RAU krimināllietām apsūdzēts arī Haritonova brigādes sakarā pazīstamais daudznozaru komercfirmas "D.A.N." īpašnieks Aleksandrs Dudkins, kas no universitātes izkrāpis 85 tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!