Foto: Valsts kanceleja

Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē sestdien, 20. augustā, 12 laji jeb ticīgie, kas nepieder priesteru un diakonu kārtai –, saņēma īpašas svētības kalpošanai katoļu baznīcā, liecina Rīgas arhidiecēzes portālā "katolis.lv" pieejamā informācija.

Četri laji, tostarp aktrise Olga Dreģe, saņēma lektora, bet astoņi laji, tostarp kapelāne Inese Lūse un kapelāns, Nacionālo bruņoto spēku majors Mareks Savickis, – akolīta svētības.

Rīgas sv. Jēkaba draudzes administrators un bīskapa vikārs formācijas jautājumos priesteris Pauls Kļaviņš norādīja, ka šā gada augustā aprit 50 gadi kopš pāvests Pāvils VI reformēja tā saucamās "mazās svētības" jeb lektora un akolīta svētības, kas ir pieejamas arī lajiem lielākai līdzdalībai katoļu baznīcas liturģiskajā dzīvē.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Savukārt Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs stāstīja, ka pirms aptuveni 30 gadiem, kad viņš vēl studējis seminārā, kādu reizi esot Ļubļinas katedrālē Polijā redzējis, kā vietējais bīskaps iesvētījis aptuveni 40 akolītus. Viņam tobrīd neesot nācis ne prātā, ka reiz tā notiks arī Latvijā.

Stankevičs paskaidroja, ka lektori ir tie, "kas ar skaidrību un pārliecību pasludina Dieva Vārdu", gan dievkalpojuma laikā lasot Svētos Rakstus, gan arī ārpus dievkalpojuma laika. Savukārt "akolīti ir ārkārtas Svētās komūnijas dalītāji".

Viņš norādīja, ka gan akolīti, gan lektori izplata Dieva valstību zemes virsū. Tā ir liela atbildība, tāpēc ir svarīgi, lai visa dzīve, nevis tikai brīdis, kad kalpojums tiek veikts, būtu "saskanīga ar šo misiju"," raksta "katolis.lv".

Saņemot lektora svētības, kandidāti saņēma Bībeli, bet – akolīti trauciņu ar maizi.

Kopš 2021. gada katoļu baznīcā šīs abas svētības oficiāli var saņemt arī sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!