Foto: LETA

14. Saeima nebūs vieta pašmērķīgiem strīdiem un rupjībām, pirmdien, 7. novembrī, Saeimas simtgadei veltītajā svinīgajā parlamenta sēdē pauda 14. Saeimas vadītājs Edvards Smiltēns (AS).

Uzrunā kolēģiem viņš norādīja, ka no iepriekšējiem Saeimas sasaukumiem deputāti var mācīties to, cik svarīgi ir "nepazaudēt skaidrību par lielo mērķi un nepazust sīkumos".

Smiltēns stāstīja, ka Saeimas pastāvēšanas laikā kopumā strādājuši teju 1000 deputāti – dažāda dzimuma un vecuma, ar atšķirīgu pieredzi, uzskatiem un pārliecību, veidojot "cieši saaustu, daudzslāņainu audumu , kas atspoguļo Latvijas sabiedrību".

Tāpat Saeimas spīkers skāra jautājumu par attiecībām ar Krieviju. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir jāsargā katru dienu, turklāt tagad zinām, "kas ir mūsu draugi, kas – ienaidnieki", piebilstot, ka tagad tāpat kā pirms simts gadiem lielākos izaicinājumus Latvijai rada Krievijas režīms.

Viņš atzina, ka pēdējos simts gadus jebkura "Krievijas varas inkarnācija" vienmēr ir agresīva, nedraudzīga neatkarīgai, brīvai un demokrātiskai Latvijai.

Smiltēns uzrunā pauda pārliecību, ka 14. Saeima stiprinās demokrātiju, kā arī gūs sabiedrības uzticību, ko var panākt ar saprotamiem lēmumiem, cieņu pret sabiedrību, kā arī deputātiem vienam pret otru. "Te nav un nebūs vieta pašmērķīgiem strīdiem, rupjībām un neiecietībai," uzsvēra Saeimas spīkers, novēlot kolēģiem visu enerģiju veltīt valstij.

Saeimas spīkers arī skāra jautājumu par parlamenta iesaistu lēmumu pieņemšanā. Viņš atzina, ka pāris gadus Latvijas politikā lielu lomu spēlēja Ministru kabinets un Valsts prezidents, turpretī Saeima "bija aizplūdusi aiz premjera un Valsts prezidenta, kas noveda pie būtiskām kļūdām valsts pārvaldē".

"Mūsu pienākums ir vadīt valsti katru dienu un izmantot visus varas instrumentus, kas ir mūsu rīcībā. Mūsu pienākums ir veidot valsts politiku. Mums ar valdību ir jāstrādā roku rokā, papildinot un uzraugot tās lēmums," sacīja Smiltēns.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 7. novembrī, aprit 100 gadi kopš pašas pirmās Saeimas sēdes 1922. gada 7. novembrī. Tam par godu 14. Saeimas deputāti pulcējās uz svinīgo sēdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!