Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien noraidīja visus priekšlikumus, kas paredzēja 16.martu noteikt par atceres dienu.
Vairāki apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāti grozījumiem likumā par svētku un atceres dienām ir iesnieguši priekšlikumus, kas 16.martam piešķir dažādus atceres dienu nosaukumus - cīnītāju diena pret Padomju okupāciju, Latviešu leģionāru diena, cīnītāju par Latvijas neatkarību Otrajā pasaules karā atceres diena, kā arī pretkomunistiskā terora cīnītāju diena.

Komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts žurnālistiem norādīja, ka lai kādā vārdā nosauktu 16.martu, vienalga ap šo datumu radīsies ažiotāža. Tādēļ komisija noraidīja visus minētos priekšlikumus.

Tāpat komisija nevēlējās atbalstīt Tautas partijas frakcijas ierosinājumu 17.jūniju noteikt par atceres dienu, kurā protestētu pret okupācijas varām Latvijā. Seiksts informēja, ka likumprojektam jau beidzies priekšlikumu iesniegšanas termiņš un komisijas deputātu vairākums nav vēlējies izskatīt minēto ierosinājumu.

Grozījumi likumā par svētku un atceres dienām sagatavoti izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā. Jau ziņots, ka tie paredz svītrot no atceres dienu kalendāra 16. martu - Latviešu karavīru atceres dienu un pārcelt šo atceres dienu uz 11. novembri - Lāčplēšu dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!