Naturalizācijas pārvalde prognozē, ka līdz 2010.gadam nepilsoņu skaits Latvijā varētu samazināties līdz 247 000, un turpmāko trīs gadu laikā pakāpeniski pieaugs pilsonības iegūšanas iesniegumu skaits, jo pilsonību var iegūt ne vien naturalizējoties, bet arī ar iesniegumu pilsoņa statusu reģistrācijai vai bērna atzīšanai par pilsoni.
Nepilsoņu skaita samazināšanos ietekmē dažādi faktori - migrācijas, demogrāfiskie un pilsonības iegūšanas procesi, turklāt kvantitatīvi lielākā ietekme ir demogrāfiskajam faktoram.

Negatīvā demogrāfiskā situācija Latvijā - iedzīvotāju skaita dabiskā samazināšanās – ir Latvijas kopējo iedzīvotāju skaitu raksturojoša tendence, kas attiecināma arī uz nepilsoņu kopu. Paredzams arī, ka daļa Latvijas iedzīvotāju izbrauks no Latvijas.

Līdz ar to, ņemot vērā visus trīs būtiskākos nepilsoņu skaita samazināšanās faktorus, Aprēķinu pamatā ir pēdējo gadu statistikas analīze, kas liecina, ka vidēji mēnesī nepilsoņu skaits valstī samazinās par trīs tūkstošiem personu.

NP darbības stratēģija 2007.-2010.gadam paredz, ka 2007.gadā pilsonību vēlēsies iegūt aptuveni 10,9 tūkstoši nepilsoņu, no tiem astoņi tūkstoši nepilsoņu, kas pārvaldē varētu iesniegt naturalizācijas iesniegumus. Nākamgad paredzēts, ka pārvalde kopumā varētu saņemt 12,1 tūkstoti iesniegumu pilsonības iegūšanai, 2009.gadā - 12,3 tūkstošus, bet 2010.gadā - 13,4 tūkstošus iesniegumu visos trijos pilsonības iegūšanas veidos. Naturalizācijas pārvaldes darbības laikā reģionālajās nodaļās saņemti 123 244 naturalizācijas iesniegumi par 136 234 personām. Ir saņemti arī 7 747 iesniegumi par Latvijas pilsoņa statusa reģistrēšanu un 6 757 iesniegumi par Latvijā pēc 1991. gada 21.augusta dzimušā nepilsoņu un bezvalstnieku bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!