Foto: LETA
Aizsardzības ministrija (AM) 220 miljonus eiro vērta pārtikas piegādes iepirkuma pārbaudē secinājusi, ka tajā bijušas konkrētas neatbilstības un pārkāpumi, tāpēc tiks uzsākta dienesta izmeklēšana pret konkrētām amatpersonām un tiks lemts par viņu atstādināšanu uz izmeklēšanas laiku, preses konferencē otrdien sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Tāpat notiks padziļināta dienesta pārbaude visām amatpersonām, kas saistītas ar šo iepirkumu.

Mūrniece skaidroja, ka AM pārbaudes laikā tika veikts noslēgtā līguma sākotnējais izvērtējums un secināts, ka plānotā līguma summa neatbilst Nacionālo bruņoto spēku (NBS) budžetā paredzētajai summai.

Pasūtītājam bija jānoskaidro, vai pasūtītā summa vispār ir pieejama. Tāpat netika ievērota iekšējā kārtība. Šajā jomā ir pieļauti pārkāpumi, teica ministre.

Secināts, ka iepirkumu komisija nenodrošināja vienlīdzīgu un nediskriminējošu attieksmi un pieļāva priekšrocību radīšanu konkrētam uzņēmumam.

Šādas naudas nav aizsardzības budžetā, par kādu tika veikts iepirkums. Tas ir viens no kliedzošākajiem pārkāpumiem, kāds tika konstatēts iepirkumā.
Ināra Mūrniece

Dokumenti iesniegti tālākai izvērtēšanai mūsu tiesībsargājošajām iestādēm, teica Mūrniece.

"Esam saņēmuši tiesībsargājošas iestādes lūgumu plašāk nesniegt informāciju, lai varētu veikt nepieciešamās pārbaudes turpmāk," viņa piebilda.

Vaicāta, pret ko sākta izmeklēšana, Mūrniece vairījās nosaukt konkrētas personas, taču minēja, ka tā ir visa iepirkumu komisija un arī amatpersonas, kas saistītas ar šo iepirkumu.

Uz jautājumu, vai vērtējama arī bijušā ministra Arta Pabrika (AP) iespējamā bezdarbība, viņa vairījās atbildēt un atkārtoti uzsvēra, ka visi dokumenti nodoti tiesībsargājošajām iestādēm.

Taujāta par to, cik amatpersonas no amatiem tiks atstādinātas, viņa teica, ka runa varētu būt par divām amatpersonām.

Mūrniece atkārtoti uzsvēra, ka viņai ir rakstveida lūgums no tiesībsargājošām iestādēm neizpaust plašāku informāciju.

"Šādas naudas nav aizsardzības budžetā, par kādu tika veikts iepirkums. Tas ir viens no kliedzošākajiem pārkāpumiem, kāds tika konstatēts iepirkumā. Redzam, ka šo līgumu parakstījusi virkne amatpersonu, un var brīnīties, kā tas vispār bija iespējams," sacīja Mūrniece.

AM valsts sekretārs Jānis Garisons, vaicāts par savu atbildību šajā iepirkumā, sacīja, ka šādu summu –220 miljonus eiro, ieraudzīja vien medijos.

Foto: DELFI

Viņš pauda, ka tajā brīdī, kad iepirkumu komisija izlēma slēgt līgumu par šādu summu, bija jāinformē un attiecīgi jāvaicā, vai tāds līgums vispār ir slēdzams, taču tas ticis izdarīts bez citu iesaistāmo ziņas.

Kā akcentēja Mūrniece, fiziski valsts vārdā līgumu parakstīja virkne NBS amatpersonu.

Kā ziņots, par šo iepirkumu uzsākta pārbaude arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Otrdien AM amatpersonas informē par februāra vidū ministrijas Audita un inspekcijas departamentā sāktās iepirkuma pārbaudes secinājumiem un lēmumiem.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz izskanējušo informāciju medijos, šā gada 16. februārī Mūrniece uzdeva veikt pārbaudi par Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra veiktā iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" kvalifikācijas prasībām iepretim noslēgtā līguma mērķim.

Pārbaudi uzsāka arī KNAB, taču plašāk par izmeklēšanas gaitu birojā portālam "Delfi" šobrīd nekomentē.

"Delfi" jau vēstīja, ka iepriekšējā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) politiskā biroja pārstāvis ir iesaistījies lemšanā par 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu.

"Pirmie secinājumi ir nepatīkami," par sākto iepirkuma izvērtēšanu iepriekš stāstīja Mūrniece, "ir izveidojusies netipiska situācija – iepriekšējā ministra politiskā biroja pārstāvis ir bijis klāt iepirkuma komisijā un lēmis par konkrētām prasībām, kas ir saistītas ar šo iepirkumu."

Šādos apstākļos Mūrniece lūgusi veikt tālāku detalizētu pārbaudi, tajā iesaistīts Aizsardzības ministrijas (AM) Audita departaments un izpēte tikšot turpināta "trīs, četrās jomās".

Jau ziņots, ka Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām turpmākos piecus gadus.

AM ir uzskaitījusi pamatojumu, kāpēc iepirkumā izraudzīti tieši "Zītari LZ", tomēr vienlaikus Mūrniece ir uzdevusi veikt pārbaudi par armijas pārtikas iepirkumu, turklāt AM jau pērn rudenī ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus nosūtījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!