Latvijā pērn 290 ieslodzītajiem atklāts cilvēka imūndeficīta vīruss jeb HIV, otrdien pastāstīja IVP Medicīniskās daļas vadītāja Regīna Fedosejeva.
Visi 290 vīrusa nēsātāji ieslodzījuma vietās ievietoti pērn, un attiecīgā pārbaude veikta uzreiz pēc nogādāšanas iesoldzījuma vietā.

HIV pārbaudes tests obligāti tiek veikts tikai jaunienākušajiem notiesātiem, bet tiem, kas cietumos atrodas ilgāku laiku, HIV testu veic pēc viņu pašu vēlēšanās vai pēc īpašām medicīniskām norādēm. Pagājušajā gadā vēlēšanos veikt pārbaudi par HIV infekciju ir izteikuši nedaudzi ieslodzītie, tomēr viņiem infekciju nekonstatēja.

Fesosejeva pavēstīja, ka 98% no visiem HIV inficētiem ir bijuši intravenozie narkomāni, un tikai daži ir inficējušies homoseksuālo dzimumsakaru ceļā vai arī asiņainos kautiņos.

35 no atklātajiem HIV inficētajiem bijušas sievietes. Turklāt divas sievietes bija grūtnieces, kurām tika piedāvāts izdarīt abortus, lai izvairītos no inficētu bērnu dzemdēšanas. "Sievietes abortus negribēja veikt, jo grūtniecība ir ieslodzījumu atvieglojošs faktors, tomēr mums izdevās pierunāt viņas," sacīja Fedosejeva.

Savukārt saslimšanas gadījumi ar AIDS pērn ieslodzījuma vietās nav konstatēti.

Latvijas infektoloģijas centrs visiem HIV inficētiem atkarībā no individuālajām prasībām periodiski sniedz konsultācijas, bet ieslodzītajiem slimniekiem ir pieejama dažādu veidu informācija par HIV un AIDS, tomēr, pēc Fedosejevas vārdiem, pilnīgi visiem ieslodzītajiem informatīvus bukletus izsniegt būtu ļoti dārgi, tāpēc pagaidām tiek izglītots tikai cietumu personāls. Turklāt cietumos šāda informatīvā HIV pofilakse nav efektīva, jo pārsvarā šī sociālā kategorija ir grūti izglītojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!