Liela daļa jeb 41,8% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka labāk saņemtu lielāku algu, pat tad, ja tas nozīmētu nemaksāt nodokļus un nākotnē saņemt mazāku pensiju un citus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, liecina tirgus un sabiedriskās domas izpētes centra SKDS maijā veiktās aptaujas rezultāti.
Gandrīz tikpat daudz - 40,3% respondentu atzinuši, ka labāk tagad maksā visus nodokļus un saņem mazāku algu, lai nākotnē varētu saņemt lielāku pensiju un citus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus.

Pārējie 17,8% aptaujāto savu viedokli par nodokļu nomaksu nav varējuši formulēt.

Visu nodokļu nomaksu, tādējādi saņemot mazāku algu, bet nākotnē lielākas sociālās garantijas, vairāk atbalsta valsts sektorā strādājošie - 44,5%, kā arī nestrādājošie - 42,5%. Savukārt no privātajā sektorā nodarbinātajiem gandrīz puse jeb 49,7% atbalstītu visu nodokļu nenomaksu, tādējādi saņemot lielāku algu, bet nākotnē mazākas sociālās garantijas.

Attieksmi pret nodokļu nomaksu ietekmē arī respondentu vecums - gados jaunākie iedzīvotāji atbalstītu visu nodokļu nenomaksu, lai saņemtu lielāku darba algu, savukārt gados vecākie aptaujātie atzinuši, ka labāk maksātu visus nodokļus, lai nākotnē saņemtu lielāku pensiju un citus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus.

Vecuma grupās no 18 līdz 24 gadiem un no 25 līdz 34 gadiem visu nodokļu nomaksu, lai nodrošinātu nākotnē lielākas sociālās garantijas, atbalsta gandrīz 38% aptaujāto, savukārt vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem - 35,8%, bet vecumā grupā no 44 līdz 55 gadiem - 40,2% respondentu. No aptaujātajiem iedzīvotājiem, kuru vecums pārsniedz 55 gadus, visu nodokļu nomaksu atbalsta 46,2%.

Tāpat aptauja liecina, ka naskākie nodokļu maksātāji ir izglītotākie iedzīvotāji. No aptaujātajiem iedzīvotājiem, kuri ieguvuši pamatizglītību, visu nodokļu nomaksu, ja arī tas nozīmētu saņemt mazāku algu, atbalsta 35,9%, ar vidējo izglītību - 40,2%, bet ar augstāko izglītību - 44,5%.

Arī ienākumu līmenis ietekmē iedzīvotāju vēlmi maksāt nodokļus. Aptauja liecina, ka lielākais atbalsts visu nodokļu nomaksai ir to iedzīvotāju vidū, kuru vidējais ienākums uz vienu ģimenes locekli mēnesī svārstās no 85 līdz 126 latiem, - 57,5%, savukārt no tiem iedzīvotājiem, kuru vidējais ienākums uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz 42 latus, visu nodokļu nomaksu atbalsta 31%.

Aptaujas rezultāti rāda, ka visu nodokļu nomaksu, lai nākotnē saņemtu lielākas sociālās garantijas, vairāk atbalsta Rīgas iedzīvotāji - 44,9%, savukārt no aptaujātajiem lauciniekiem visu nodokļu nomaksu atbalsta 37,5%.

Aptauja veikta laika posmā no 15. līdz 25.maijam. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi aptaujāts 1041 Latvijas pastāvīgais iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!