43% Latvijas iedzīvotāju pirmo algoto darbu sāk strādāt vidusskolas laikā, liecina "Hansabankas" veiktā aptauja.
10% Latvijas iedzīvotāju pirmās darba gaitas sāk pēc augstskolas beigšanas, bet 13% - augstskolas laikā.

Kā liecina pētījums, puse Latvijas iedzīvotāju savienojuši studijas augstskolā ar darbu. 25% tikai mācījās, bet 26% bija īslaicīgs darbs studiju laikā.

Aptaujāto viedoklis apstiprina, ka mācību un darba savienošana nepaliek bez sekām, norādīja "Hansabankas" pārstāvji. 48% no respondentiem vecumā no 20 līdz 29 gadiem apgalvoja, ka ir cietusi mācību kvalitāte, jo nav varējuši apmeklēt visas lekcijas, kvalitatīvi izpildīt uzdoto un koncentrēties mācībām.

Respondenti vecumā no 20 līdz 29 gadiem visvairāk izteikuši nožēlu par mācībām un darba savienošanu - 37% atzinuši, ka nesavienotu studijas ar darbu, ja dzīvē būtu sniegta iespēja izvēlēties otrreiz. Vienlaikus 50% no šīs ekonomiski aktīvās iedzīvotāju daļas otrreiz darītu tāpat - savienotu abus.

Kopējie rezultāti rāda, ka 23% Latvijas iedzīvotāju otro iespēju izmantotu, lai vairāk baudītu studiju gadus un mācītos, nevis savienotu, 44% savienotu un darītu tāpat, bet 33% nespēja sniegt atbildi.

AS "Hansabanka" valdes locekle un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja Oksana Sivokobiļska šodien žurnālistus informēja: tas, ka trīs ceturtdaļas ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 29 gadiem savieno mācības ar darbu, nākotnē varētu negatīvi ietekmēt gan katru cilvēku kā speciālistu globālajā darba tirgū, gan mūsu valsts konkurētspēju starptautiskajā tirgū.

Latvijas ekonomikas nākotnei ir svarīgi attīstīt eksportu. Tas nozīmē - iekarot ārvalstu tirgus un konkurēt ar speciālistiem, kas apguvuši zināšanas Rietumeiropā un ASV - valstīm, kur pret studijām izturas daudz nopietnāk. Kā vienu no risinājumiem bankas speciālisti saskata pakāpenisku studējošo apziņas maiņu - veltīt visu laiku mācībām, lai gūtu lielākus panākumus nākotnē.

"Hansabankas" pārstāvji norādīja, ka viens no risinājumiem, kas mazinātu tendenci par darba un studiju savienošanu, ir studiju kredīts. Pašlaik sabiedrībā vēl tikai veidojas izpratne par studiju kredīta lomu un būtību, liecina aptauja.

"Hansabanka" izveidojusi studiju kredīta piedāvājumu, kurā iespējams pieteikties sešus mēnešus vēl pirms iestāšanās augstskolā, lai laikus rezervētu vēlamo naudas summu.

Pirmo līgumu par šī kredīta piešķiršanu ceturtdien Sivokobiļska parakstīja ar mūziķi Valteru Frīdenbergu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!