Nākamā gada 4.janvārī Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums, informēja Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu, bet 4.janvārī aptumsuma maksimuma brīdī tā izskatīsies pēc sirpja ar augšup vērstiem galiem, skaidro Astronomijas biedrība.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos četros gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2008. gada 1. augustā, bet nākamais būs novērojams tikai pēc četriem gadiem – 2015. gada 20. martā. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142. gadā.

Daļējs saules aptumsums 4. janvārī Rīgā sāksies plkst. 9:24, maksimālā fāze būs plkst. 10:46, bet aptumsums beigsies plkst. 12:11. Latvijas rietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat divām minūtēm ātrāk, bet austrumu daļā – līdz pat divām minūtēm vēlāk.

Astronomijas biedrība atgādina, ka uz Sauli nedrīkst ilgstoši skatīties ar neapbruņotu aci, un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra . Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!