Foto: DELFI

Saistībā ar 58 suņiem, kurus 26. jūnijā Rīgas pašvaldības policija atrada un izņēma no kāda dzīvokļa Pārdaugavā, kopumā sāktas trīs administratīvās lietvedības – viena par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, bet divas – par dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpumiem, portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas preses pārstāve Lāsma Zemene.

Jau ziņots, ka 26. jūnija pēcpusdienā Rīgas pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes darbinieki, reaģējot uz kaimiņu izsaukumiem par antisanitāros apstākļos turētiem mājdzīvniekiem, sastapušies ar gadījumu, kad kādā dzīvokli Pārdaugavā tiek turēti vairāk nekā 58 suņi.

Dzīvoklī bija jūtama spēcīga smaka, kā arī istabā un virtuvē uz grīdas bija redzami gan dzīvnieku izkārnījumi, gan citas nenosakāmas izcelsmes vielas. Pāris vietās kārtības sargi starp suņiem pamanījuši arī žurkas. Visu iepriekš minēto faktu dēļ policija lēma lolojumsdzīvniekus izņemt.

Kopā ar organizācijas "Dzīvnieku Policija" pārstāvjiem kārtības sargi no dzīvokļa izņēma 58 suņus, starp tiem bija gan Jorkšīras terjeri, gan špici, gan toiterjeri. Dzīvoklī palika četri suņi, kuriem pēc saimnieces teiktā esot diabēts, tādēļ tiem nepieciešami speciāli medikamenti.

Pašvaldības policijas pārstāve portālam "Delfi" skaidroja, ka patlaban vēl tiek apkopoti visi lietas materiāli, un tuvākajās dienās suņu saimniece tiks izsaukta arī uz paskaidrojuma sniegšanu. Pēc paskaidrojumu saņemšanas situācija būs skaidrāka, taču jau notikuma dienā saimniece likumsargiem pastāstījusi, ka šos suņus pavairo un nav paspējusi visus pārdot.

Kad būs ievākti visi nepieciešamie materiāli gan attiecībā uz lietvedību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, gan par uzsāktajām divām administratīvo pārkāpuma lietām par labturības noteikumu pārkāpumiem, tos pārsūtīs Pārtikas un veterinārajam dienestam soda noteikšanai. Zemene piebilst, ka abas administratīvā pārkāpuma lietas par labturības noteikumu pārkāpumiem sāktas pavisam nesen pēc kaimiņu iesniegumiem.

Soda sankcijas gan abos gadījumos ir gandrīz vienādas. Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem fiziskajai personai uzliek naudas sodu no 7 eiro līdz 350 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas. Arī par labturības noteikumu pārkāpumiem fiziskai personai uzliek naudas sodu līdz 350 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas. Zemene pieļauj, ka soda sankcijas varētu summēties, bet tas jau atkarīgs no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) lēmuma.

Tāpat Zemene norāda, ka tiks lemts nevis tikai par 58 izņemto suņu, bet arī par četru četrkājaino draugu, kuri veselības stāvokļa dēļ bija jāatstāj pie saimnieces, turpmāko likteni.

Vaicāta, vai saimniecei bijusi reģistrēta suņu audzētava ar attiecīgo atļauju, Zemene norādīja, ka, cik zināms pašvaldības policijai, audzēšanas atļauja viņai nav.

Lai reģistrētu audzētavu, jāvēršas Lauksaimniecības datu centrā (LDC). LDC izveidota komisija lemj par audzētavas reģistrēšanu un izslēgšanu no datu bāzes, piemēram, ja organizācija ir pārkāpusi normatīvo aktu prasības. LDC audzētavas uzrauga, katru gadu pieprasa pārskatu ar dzīvnieku sarakstu, veido ciltsgrāmatu, kā arī seko līdzi konkrēto šķirņu audzēšanai atbilstoši iepriekš izveidotai programmai.

Ministru kabineta noteikumi par Šķirnes mājas dzīvnieku audzētāju organizācijas reģistrēšanas un atzīšanas kārtību, kā arī šķirnes mājas dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas, ciltsrakstu izsniegšanas un audzēšanas programmas apstiprināšanas kārtību nosaka, ka Datu centrs reģistrē organizāciju, kas izstrādājusi un apstiprinājusi attiecīgas dzīvnieku sugas un šķirnes ciltsdarba nolikumu, kurā ir norādīta vismaz šāda informācija: prasības ciltsdarbā izmantojamiem dzīvniekiem, prasības ciltsdarbam izmantojamo dzīvnieku atlasē, prasības pārošanas atļaujas saņemšanai un pārošanai, prasības metiena kontrolei un reģistrācijai, dzīvnieku īpašnieka un turētāja, tostarp audzētāja un audzētavas, tiesības, pienākumi un atbildība, prasības dzīvnieka pārošanai atbilstoši normatīvajiem aktiem par labturības prasībām mājas dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai, kā arī dzīvnieku pārošanas un metiena reģistrācijas veidlapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!