Aptuveni 800 ieslodzīto centrālcietumā, Brasas cietumā un Grīvas cietumā pirmdienas rītā atteikušies no cietuma brokastīm un ar badastreiku protestē pret kārtību, kas liedz notiesātajiem saņemt pārtikas sūtījumus no tuviniekiem.
Tomēr ieslodzītie pārtiekot no pašu sagādātās pārtikas, tādēļ notiekošais nav uzskatāms par badastreiku, BNS apgalvoja Ielodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Vitolds Zahars.

Tieslietu ministre Ingrīda Labucka pagājušajā nedēļā saņēma vēstuli no ieslodzītajiem, kurā bija izteikts protests pret jauno kārtību, kā arī solījumi uzsākt badastreiku 1.aprīlī. Tomēr pārbaudot tās atbilstību, konstatēts, ka lielākā daļa no aptuveni 90 parakstiem ir viltoti un vēstule esot tapusi ārpus cietuma sienām.

Cietumu administrācija, pamatojot jaunās kārtības ieviešanu, motivē, ka lēmums notiesātajiem liegt saņemt pārtikas produktus esot vērsts pret iespējām ar pārtikas sūtījumiem ieslodzījuma vietā nogādāt narkotikas, kā arī inficētus pārtikas produktus.

Šī norma esot atceļama arī tāpēc, ka nevienā Eiropas Savienības valstī šāda kārtība nepastāv. Pagaidām tā vēl saglabājusies tikai Lietuvā un dažās bijušās PSRS republikās.

Savukārt ieslodzītie pret to iebilst, jo turpmāk naudu pārtikai tuvinieki varēs pārskaitīt uz viņu kontiem un viņi par to iepirkties cietuma veikalos, kurus viņi uzskata par dārgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!