Ceturtdien, 27.martā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) aulā savu 90 gadu jubileju svinēs leģendārs Latvijas pārtikas nozares zinātnieks - profesors, bijušais augstskolas rektors un rūpnīcas "Aldaris" direktors Pāvils Zariņš, informēja LLU un AS "Aldaris" sabiedrisko attiecību sektoros.
Jubilejas ietvaros notiks arī LLU grāmatas "Pāvils Zariņš" un paša jubilāra izdotās grāmatas "Ilgdzīvošanas pamati" klajā nākšanas svētki.

Zariņš bijis ilggadējs Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (LLA) Pārtikas rūpniecības tehnoloģijas fakultātes dekāns, zinātniskais līdzstrādnieks un mācību spēks, savulaik bijis arī Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas rektors un rūpnīcas "Aldaris" direktors pirms Otrā pasaules kara un pēckara gados. Par mūža ieguldījumu Latvijas zinātnē 1999.gadā Zariņš saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas un AS "Aldaris" dibināto Gada balvu zinātnē.

Pāvils Zariņš Latvijas zinātnē ir atstājis nozīmīgu sniegumu, un ar pārtikas rūpniecību un zinātnisko pētniecību viņa dzīve bija saistīta jau no jaunības. "Jau agrā jaunībā interesējos par pārtikas ražošanu," savā autobiogrāfijā stāsta profesors. "Savā darbībā, mātes maz ierobežots, biju iemācījies gatavot alu un vīnu."

Jubilārs izglītību ieguva Latvijas Universitātes Lauksaimniecības fakultātē, un 1948. gadā, kad pēc Augstākās izglītības ministrijas pavēles tika likvidētas visas mājturības fakultātes, tieši Zariņš nāca klajā ar iniciatīvu uz likvidētās fakultātes bāzes izveidot Pārtikas rūpniecības tehnoloģijas fakultāti.

Līdz pat 1961.gadam Zariņš pildīja šīs fakultātes dekāna pienākumus, bet 1954.gadā veselu gadu vienlaikus bija arī Lauksaimniecības mehanizācijas fakultātes dekāns. "Mana loma bija mācību spēku komplektēšana, mācību plānu un programmu izstrāde un rūpes par fakultātes eksistenci," stāsta jubilārs, īpaši akcentējot arī savu kolēģu un absolventu nopelnus. Savā fakultātē profesors lasīja lekcijas vispārējā tehnoloģijā, alus rūpniecības tehnoloģijā, vispārējā un piena rūpniecības mikrobioloģijā, kā arī citos priekšmetos.

1961.gadā Pāvils Zariņš kļuva par LLA rektoru, un tieši šajā gadā akadēmija tika pārcelta no Rīgas uz Jelgavu. Sākās intensīva un sarežģīta darba laiks, lai izveidotu materiālo bāzi, atjaunotu Jelgavas pili, nodrošinātu papildu korpusu, laboratoriju un kopmītņu būvniecību. Taču pēc nesaskaņām ar akadēmijas partijas komiteju Zariņš nolēma atstāt rektora amatu un kļuva par Pārtikas produktu tehnoloģijas katedras vecāko zinātnisko līdzstrādnieku, kā arī katedras vadītāju laikā no 1969. līdz 1984.gadam, spēkus un enerģiju veltot zinātniskajam darbam. 1973. gadā akadēmijā tika izveidota Alus miežu zinātniski pētnieciskā nozares laboratorija, un profesors Pāvils Zariņš līdz 1984. gadam bija tās zinātniskais vadītājs.

Pāvila Zariņa zinātniskā darba rezultāti ir ļoti nozīmīgi. Viņš pats kā nozīmīgāko darbu min kopā ar profesoru Āboliņu un docentu Zeltiņu izveidoto nepārtrauktās darbības iesala karti. Paralēli pēdējam darba posmam Zariņš izstrādāja tehnoloģiju triju uztura bagātinātāju - "Osteonorm", "Gastronom", "Puteksnītis", kā arī vīna rauga un skābputras tīrkultūras ražošanai.

Profesora mūžs ir notikumu, panākumu un pārbaudījumu pilns. Savas zināšanas un dzīves pieredzi viņš ir ieguldījis grāmatās. Lasītāji jau var iepazīt vairākas Pāvila Zariņa grāmatas, piemēram, "Atmiņas kā bites san un dzeļ" un "Ilgdzīvošanas pamati", kurās var smelties gan saistošu vēstures norišu atspoguļojumu, gan profesora uzkrātās zināšanas un atziņas, dzīvojot garu un strauju mūžu.

Pāvila Zariņa dzīve un zinātniskās darbības aizsākums cieši saistīts ar uzņēmumu "Aldaris". 1938.gadā Zariņš kļuva par aldara mācekli, un jau 1940.gadā viņu apstiprināja par “Aldara” direktoru. Otrā pasaules kara laikā jubilārs piedzīvojis vairākas apcietināšanas. Pēc kara beigām viņš atgriezās Rīgā un atkal kļuva par "Aldara" direktoru, taču drīzumā nolēma veltīt savu dzīvi zinātniskajam un pedagoģiskajam darbam. 1999.gadā Latvijas Zinātņu akadēmija kopā ar "Aldari" dibinot Gada balvu zinātnē, profesoram, kas stāvējis pie uzņēmuma un pārtikas ražošanas attīstības šūpuļa, pasniedza balvu par mūža ieguldījumu zinātnē.

"Profesora Pāvila Zariņa ieguldījums Latvijas pārtikas nozarē un zinātnē ir neatsverams," uzskata AS "Aldaris" prezidents Vitālijs Gavrilovs. "Būtiska loma profesoram ir gan alus, gan piena un arī citu pārtikas produktu ražošanas attīstībā. "Aldara" saikne ar savu ilggadējo direktoru ar laiku tikai nostiprinās, un arī šogad šajā nozīmīgajā jubilejā uzņēmums godinās savu leģendāro vadītāju," sacīja Gavrilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!