Foto: Publicitātes foto
Februāris Ābeļu skolā sākās ar skaistiem svētkiem - ar "Bērnu žūrijas 2012" noslēguma pasākumu. Jau no pagājušās vasaras Ābeļu pagasta bibliotēkā varēja iepazīties ar 2012.gada grāmatām, kuras bērni lasīja, vērtēja un sarindoja no 1. līdz 5.vietai.

Sākoties mācību gadam, grāmatas "atceļoja" uz skolas bibliotēku. Cik nu jauno grāmatu daudzums ļāva, tās tika ar interesi lasītas, ieteiktas draugiem, kā arī bija grāmatas, kuras ne visiem šķita saistošas, tāpēc izpelnījās kritiku par pārāk samudžinātu sižetu, nepieņemamiem varoņiem, dīvainu to uzvedību.

Liekas, ka mazie lasītāji sāk arī pagurt no piedāvātā fantāzijas žanra. Joprojām mīļas ir sirsnīgās, humoristiskās literārās pasakas. Varēja lasīt un iepazīt ne tikai latviešu rakstnieku darbus, bet arī čehu, igauņu, lietuviešu, somu, angļu u.c. tautu grāmatas.

Šis bija Bērnu žūrijas darbības 10.gads. 2002.gadā LNB Bērnu literatūras centrs 245 Latvijas skolu un pagastu bibliotēkām dāvināja grāmatas un bērni – eksperti tās lasīja un vērtēja. Šo bibliotēku skaitā bija mūsu pagasta bibliotēka, un toreizējā bibliotēkas vadītāja Lilija Kirilova aicināja Ābeļu skolas skolēnus piedalīties Bērnu žūrijas darbā, tāpēc to pirmo 5425 lasītāju vidū bijām arī mēs. Tālāk šo tradīciju turpināja Inga Knodze. Pašlaik par dalību Bērnu žūrijā rūpējas pagasta bibliotēkas vadītāja Ineta Survillo, bet līdzfinansējumu projektam piešķir pašvaldība.

Šo 10 gadu laikā skolēnus mudināja lasīt skolotājas Ausma Bērziņa, Valda Bērziņa, Vija Kirilova, Gunta Klauža, gan klašu audzinātāji, gan vecāki. Šogad pirmo gadu izveidota vecāku žūrija, tāpēc arī viņi varēja lasīt un vērtēt grāmatas.

Bērnu žūrijas jubilejas pasākumu iesākām ar 10 sveču iedegšanu simboliskā tortē. Skatījāmies prezentāciju par lasītajām grāmatām. Lasītāji izteica gan sajūsmu, gan kritiku par lasīto. Ābeļu pagasta bibliotēkas vadītāja Ineta Survillo lasītājiem- ekspertiem pateicās par lasīšanu un anketu aizpildīšanu ar dāvanām.

Kā dāvana no mums Bērnu žūrijai svētkos skanēja 5.klases skolnieces Viktorijas Ļūļākas un pirmklasnieku Reinas Kuplastes un Ričarda Butāna runātie dzejoļi un visu dalībnieku vēlējums- lai daudz interesantu grāmatu, ko lasīt nākamajos 10 gados!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!