Foto: LETA
Partijas "Vienotība" sadarbība ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC) būs atkarīga no šī politiskā spēka gatavības pēc vēlēšanām diskutēt par pretrunām abu politisko spēku uzstādījumos nacionālajos un ekonomiskajos jautājumos, kā arī no eksprezidenta Valda Zatlera veidotās Zatlera reformu partijas (ZRP) panākumiem, piektdien telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Saeimas spīkere, viena no "Vienotības" līderēm Solvita Āboltiņa.

Viņa uzsvēra, ka neatkāpjas no saviem iepriekš teiktajiem vārdiem, ka koalīcija ar SC varētu būt iespējama, taču uzsvēra, ka nemainīgi un neapšaubāmi ir "Vienotības" uzstādījumi nacionālajos jautājumos – par Latvijas valstiskuma būtību un pārmantojamību kopš pirmās republikas laika. Viņa norādīja, ka jautājums ir, vai SC pēc vēlēšanām būs gatava sarunām par šiem pamatjautājumiem - 1991.gada neatkarības deklarācijas atzīšanu un citiem.

Tāpat Āboltiņa atzina, ka bažas izraisa dažādie atšķirīgie redzējumi ekonomikā, par ko liecina tikko publiskotā SC ekonomiskā programma, kurā ir būtiskas pretrunas ar "Vienotības" programmu. "Valstij ir nepieciešama attīstība," uzsvēra politiķe, norādot arī, ka "vērtības un tiesiskums SC programmā nav pieminēts vispār". Viņa norādīja arī, ka SC programmā iekļautais uzstādījums atsākt sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu "skaidri noliedz reformu tālāko attīstību un, iespējams, paredz vēlreiz aizņemties". Tāpat, viņasprāt, "bīstams piedāvājums" ir neieviest eiro 2014.gadā.

Āboltiņa arī norādīja, ka, iespējams, pēc vēlēšanām sarunas ar SC nemaz nebūs nepieciešamas, jo lielu vēlētāju atbalstu iegūs ZRP, kuras ekonomiskā programma ir daudz tuvāka "Vienotībai", lai gan ir sīkas atšķirības, piemēram, jautājumā par samazināto PVN likmju atcelšanu. Tomēr, viņasprāt, svarīgākais ir vienoties, ka Ir "mērķis ir Latvijas aizaugsme" un ir svarīgi, lai netiktu "izmestas ārā" tās reformas, ko uzsācis premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Ja Zatlers ar Dombrovski varēja sadarboties kā premjers ar prezidentu, neredzu iemeslu, kāpēc lai viņi nevarētu sadarboties kā politiskie partneri," uzsvēra Āboltiņa.

Politiķe arī norādīja, ka socioloģiskās aptaujas ļauj cerēt, ka "Vienotībai" "ir iespējams atkārtot ļoti labu panākumu un uzvarēt vēlēšanās", tomēr atturējās prognozēt konkrētu vietu skaitu nākamajā Saeimā, jo "viss ir vēlētāju rokās".

Komentējot apvienības "Vienotība" dalībpartijas "Pilsoniskā savienība" ceturtdien pausto sašutumu par Āboltiņas izteikumiem saistībā ar SC, Saeimas spīkere uzsvēra, ka "Vienotībā" "nav problēmas jautājumos par ideoloģiju, par valsts attīstību, par premjera kandidātu un valdes sastāvu". "Acīmredzot, PS, kurā šis jautājums [par SC] ir ļoti aktuāls, tas izraisa bažas un vēlmi diskutēt, bet tas ir normāls process demokrātiskā valstī un demokrātiskā organizācijā, kāda ir "Vienotība"," sacīja Āboltiņa.

Jau ziņots, ka PS valde ceturtdien nolēma nosodīt apvienības "Vienotība" valdes priekšsēdētājas Āboltiņas un valdes locekļa Edgara Jaunupa paustos viedokļus par iespēju veidot koalīciju ar SC un pieprasīt partijas "Vienotība" dibināšanas līgumā iekļaut prasību, ka par koalīciju varēs lemt tikai ar kvalificētu vairākumu apvienotās partijas institūcijās. PS valdes paziņojumā, ko parakstījuši visi 14 tās locekļi, norādīts, ka PS biedru absolūtais vairākums neatbalsta Āboltiņas un Jaunupa "publiski paustos privātos viedokļus", jo tie neatspoguļojot "Vienotības" valdes un premjera Dombrovska nostāju.

Āboltiņa ceturtdien laikrakstā "Diena", vērtējot iespējamās nākamās koalīcijas, izvairīgi runāja par sadarbību ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), kurai eksprezidents un arī "Vienotības" politiķi pārmeta oligarhu ietekmi, bet atzinusi, ka tagad "Vienotības" vairākums varētu neiebilst pret sadarbību ar SC.Ja tāda "Vienotības" valde, kāda tā ir šobrīd, tiks apstiprināta arī kongresā sestdien, "tad valdē ir absolūts vairākums par to, ka ir iespējama koalīcija ar SC," atzinusi Āboltiņa.

Pirms tam arī Jaunups atzina, ka ideāla koalīcija pēc rudenī gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām būtu "Vienotība" kopā ar Zatlera reformu partiju (ZRP), bet otra labākā, ja pirmais variants nebūtu iespējams, būtu piepulcināt šiem politiskajiem spēkiem arī SC.

Tiesa, trešdien cits "Vienotības" līderis, PS vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis apšaubīja iespējas sadarboties ar SC, jo SC piedāvājums noteikt politiskajiem spēkiem moratoriju nacionālajiem un vēstures jautājumiem ir vienkārši absurds un nav nopietni apspriežams.

Kā vēstīts, sestdien Valkā paredzēta partijas "Vienotība" dibināšanas sapulce. Tajā plānots svinīgi parakstīt reorganizācijas līgumu "Vienotības" dibināšanai. Tāpat tajā tiks prezentēts un apstiprināts premjera Dombrovska plāns stabilai Latvijas attīstībai, kā arī izvirzīts "Vienotības" Ministru prezidenta amata kandidāts.

Par partijas "Vienotība" dibināšanu vienojušās līdz šim tāda paša nosaukuma apvienībā ietilpstošās partijas "Jaunais laiks", PS un "Sabiedrība citai politikai". Šie politiskie spēki līdz ar "Vienotības" nodibināšanu tiks likvidēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!