Foto: DELFI
Prezidentam Valdim Zatleram ir vispirms pašam ir jādefinē, vai viņš ir gatavs kandidēt šim amatam uz nākamo amatu, un no tā būs atkarīgs arī iespējamais apvienības "Vienotība" atbalsts, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja viena no "Vienotības" līderēm, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

"Tas ir no viņa paša ir atkarīgs," sacīja politiķe, atbildot uz jautājumu, vai apvienība varētu atbalstīt Zatleru otrajam termiņam.

Viņa uzsvēra, ka prezidenta kandidātu izvērtēšana ir būtisks process, lai noskaidrotu, kā tie redz valsts attīstību un savu lomu tajā. Āboltiņa norādīja - lai gan Satversmē prezidentam noteiktās pilnvaras ir nelielas, tomēr parasti viņam atšķirībā no citiām amatpersonām un politiķiem ir liela autoritāte un sabiedrības uzticība, un viņa ietekme politiskos procesos ir liela.

Āboltiņa cer uz diskusijām pašas iniciētajā Prezidenta vēlēšanu sagatavošanas sabiedriski konsultatīvajā padomē, par kuru lielu interesi izrādot sabiedriskās organizācijas.

Zatlera prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā, un tas nozīmē, ka prezidenta vēlēšanām paredzētā Saeimas sēde jāsasauc ne vēlāk par 8.jūniju. Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā noteikts, ka Saeimas sēdi prezidenta ievēlēšanai ir jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām.

Patlaban neviens politiskais spēks nav oficiāli izvirzījis kādu kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!