Foto: LETA

Toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera "Rīkojums nr.2" par 10.Saeimas atlaišanu sabiedrībā radīja lielas cerības un ticību pārmaiņu iespējamībai, bet gadu pēc tā izdošanas cilvēkos ir palikusi vilšanās un mieles par Zatlera savtīgumu, pieņemot šādu lēmumu, intervijā aģentūrai LETA norāda Saeimas priekšsēdētāja, partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa.

11.Saeima, kura strādā vēl tikai septiņus mēnešus, deputātu sastāva ziņā atšķiras no 10.Saeimas, norāda Āboltiņa. Ir daudz jaunu cilvēku bez pieredzes politikā, parlamenta vai valdības darbā. Nenoliedzami, ir labi, ka Saeimā ienāk jauni un darboties griboši cilvēki, tomēr ir jābūt arī līdzsvaram starp pieredzi un jaunību.

Cilvēki parasti izvēlas pieredzējušu ārstu, pieredzējušu skolotāju, bet politikā katrās vēlēšanās vēlas redzēt "jaunas sejas". Patlaban Saeimā ir daudz jaunu deputātu, kuri vēl tikai mācās strādāt, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Zatlera "Rīkojumam nr.2" par 10.Saeimas atlaišanu tajā brīdī bija liels sabiedrības atbalsts. Tas pierādīja, ka cilvēki vēlējās pārmaiņas un ticēja tām, skaidroja Āboltiņa.

Ja skatāmies uz šo Zatlera lēmumu pēc gada, tad redzam, ka tā iniciēšanai, iespējams, bija citi iemesli - vēlme pašam palikt politiskajā apritē. "Rīkojums nr.2", pēc Āboltiņas domām, ir atstājis mieles par savtīgumu. Daudzi cilvēki, kas pirms gada noticēja pārmaiņu iespējamībai Saeimas atlaišanas rezultātā, šobrīd ir vīlušies, ir pārliecināta politiķe.

Nepiepildītās tautas cerības saistībā ar šādiem radikāliem lēmumiem, pēc viņas domām, rada vēl lielāku plaisu starp politiķiem un vēlētājiem. Bet, nenoliedzami, ir arī pozitīvais efekts - šobrīd politikas process ir caurskatāmāks un lēmumu pieņemšanu neietekmē ārpus parlamenta stāvoši cilvēki.

2009.gadā grozītais Saeimas vēlēšanu likums, izslēdzot viena deputāta kandidāta iespēju kandidēt vairākos vēlēšanu apgabalos, pēc Āboltiņas domām, ir likvidējis nedemokrātisku un vēlētājus maldinošu principu. Tomēr par vēlēšanu sistēmas pilnveidošanu joprojām ir jādiskutē.

Piemēram, lai arī Zatlers vēl kā prezidents bija "lokomotīvju" principa atcelšanas aizstāvis, vēlāk viņš ar savu jaundibināto partiju 11.Saeimas vēlēšanās šo principu pārkāpa, Zatlers faktiski vēlējās būt "lokomotīve" visos vēlēšanu apgabalos, ļaujot partijas nosaukumā izmantot savu uzvārdu. Tā viņš 11.Saeimā "ievilka" daudzus jaunus, nepazīstamus un politikā nepieredzējušus cilvēkus, kuriem tagad ir sevi jāapliecina darbā, atzīmēja "Vienotības" līdere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!