Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija otrdien slēgtā sēdē noraidīja Tautas partijas deputātu iesniegto lēmumprojektu par deputāta Jāņa Ādamsona izslēgšanu no Saeimas sastāva.
Saeima tomēr ceturtdien izskatīs šo lēmumprojektu, bet ja kaut viens deputāts iebildīs pret tā izskatīšanu, to iekļaus nākamās kārtējās plenārsēdes darba kārtībā, kas notiks tikai pēc Saeimas sesiju starplaika.

Mandātu komisija ir pieņēmusi zināšanai tiesas spriedumu Ādamsona pārbaudes lietā par sadarbības fakta konstatēšanu ar VDK. Pēc komisijas domām, tiesa nav konstatējusi, ka Ādamsons ir bijis VDK štata darbinieks un šāds gadījums nav tas, kas minēts vēlēšanu likuma ierobežojumos.

Komisija uzskata, ka likumdevējs ar Saeimas vēlēšanu likumu nav ierobežojis bijušās PSRS robežsargu piedalīšanos Latvijas valsts varas un pārvaldes institūcijās un ierobežojums darbībai Saeimā attiecināms uz valstu drošības dienestiem, izlūkdienestiem un pretizlūkošanas dienestiem.

Muciņš žurnālistiem pauda viedokli, ka Tautas partijas deputāti, iesniedzot lēmumprojektu par Ādamsoma izslēgšanu no Saeimas, kārto personiskas attiecības. Tādēļ šis jautājums ir personisks un izskatāms slēgtā komisijas sēdē. Pēc Muciņa teiktā, tikpat labi nākamais lēmumprojekts varētu būt par visas opozīcijas izslēgšanu no Saiemas.

BNS jau ziņoja, ka Ādamsons pats nosūtīja komisijai tiesas spriedumu viņa pārbaudes lietā. Tiesa spriedumā konstatēja, ka Ādamsons bijis PSRS VDK Robežsardzes štata darbinieks, un prokuratūra paudusi, ka tas apstiprina Adamsona darbību VDK. Līdzīgu viedokli izteica Tautas partija, iesniedzot lēmumprojektu par Ādamsona mandāta anulēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!