Ādažu novada pašvaldības valdījumā plānots nodot Lielo Baltezeru, Mazo Baltezeru, Lilastes ezeru, Dūņezeru un Gaujas upes daļu, kas atrodas pašvaldības teritorijā, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu, racionālu un vides kvalitāti uzlabojošu apsaimniekošanu.

Kā norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), nododot šos patlaban valstij piederošos publiskos ūdeņus pašvaldības valdījumā, tiks nodrošināta ilgtspējīga un racionāla vides aizsardzība, zivju resursu racionāla izmantošana un sugu sastāvu uzlabošana, kultūrvēsturisko un dabas vērtību apzināšana un apsaimniekošana, tūrisma un uzņēmējdarbības attīstība ezeram pieguļošajās teritorijās, infrastruktūras attīstība ezerā un tam piegulošajās teritorijās.

Noteikts, ka pašvaldība varēs iznomāt publiskos ūdeņus zvejai, rekreācijai, ūdenssportam, slēdzot līgumus ar trešajām personām. Taču, ņemot vērā, ka pašvaldības valdījumā tiek nodoti publiskie ūdeņi, kuru sastāvā ir arī salas, ir noteikti ierobežojumi šo salu izmantošanai un nomai, nosakot, ka šīs salas iespējams izmantot rekreācijai, ar ūdenssportu saistītu objektu izvietošanai un īslaicīgas lietošanas būvju izvietošanai.

Pašvaldībai arī ir noteikts aizliegums veikt publisko ūdeņu apbūvi bez Ministru kabineta ikreizējas atļaujas saņemšanas, tomēr ir noteikti arī izņēmumi, piemēram, pašvaldība bez saskaņošanas ar Ministru kabinetu varēs iznomāt vai pati veikt peldvietu, celiņu, laivu un motorizēto transporta līdzekļu piestātņu būvniecību publiskajos ūdeņos, ja tas atļauts saskaņā ar ūdenstilpes ekspluatācijas noteikumiem.

VARAM paredzējusi, ka gadījumā, ja publiskie ūdeņi netiks izmantoti rīkojumā noteiktajiem mērķiem, Ādažu novada pašvaldībai valdījuma tiesības uz publiskajiem ūdeņiem vai attiecīgo publisko ezeru, vai upi tiek izbeigtas un tos nodod atpakaļ valstij.

Lēmumu par šo ezeru un Gaujas pārņemšanu savā valdībā jau šā gada sākumā pieņēmusi arī Ādažu novada dome. Tā arī lūgusi nodot tās valdījumā valstij piekrītošo būvi - Gaujas-Baltezera kanālu -, tomēr VARAM norāda, ka kanālu apsaimnieko Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi, tāpēc kanāls nav nododams Ādažu novada domes valdījumā.

Noteikumu projektu par publisko ūdeņu nodošanu pašvaldības valdījumā rīt, 4.aprīlī, izskatīs valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!