Foto: LETA
Trešdien, 1. jūlijā, spēkā stāsies Administratīvās atbildības likums. Tas ne tikai "aizvietos" 1985. gadā radīto Administratīvo pārkāpumu kodeksu, bet arī radīs jaunu tehnoloģisku rīku, kurā sodu protokoli būs jānoformē elektroniski. Latvijas Pašvaldību savienībā portālam "Delfi" paskaidroja, ka vietvaru gatavība jaunajam likumam ir daļēja, un dažādu sagatavotības pakāpi atzina arī aptaujātie novadu vadītāji.

Administratīvās atbildības likums (AAL) paredz, ka turpmāk administratīvie pārkāpumi, par tiem piemērojamie sodi un amatpersonu kompetence procesā turpmāk būs noteikta attiecīgo nozaru likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča portālam "Delfi" pastāstīja, ka daļa vietvaru jaunajam likuma nav gatava, jo likums ir pavisam jauns un pašvaldības turpina to izprast. Vienlaikus AAL ir konstatētas dažas neprecizitātes, kuras, pēc Kinčas vārdiem, apgrūtinās dzīvi attiecībā uz regulējuma piemērošanu dzīvē.

"Piemēram, soda piemērošanu gadījumos, ja transportlīdzeklis ir novietots neatļautā vietā. Likumā patlaban iztrūkst dažas detaļas, un pašvaldībām tagad ir jādomā, kā piemērot sodu gan no datu aizsardzības viedokļa, gan arī kā nodrošināt lēmuma tiesiskumu un tā paziņošanu iedzīvotājam," pauda LPS pārstāve.

Viņa arī norādīja, ja kādā no nozares likumiem atbildība par administratīvu pārkāpumu nebūs paredzēta, tad sods netiks piemērots.

Lai nodrošinātu vienotu administratīvo pārkāpumu procesu uzskaiti visās valsts un pašvaldību institūcijās, ar 1. jūliju tostarp ieviesīs jaunu tehnoloģisku rīku – Administratīvo pārkāpumu procesa atbalsta sistēmu.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis, galvaspilsētā likumsargi ir gatavi jaunajai kārtībai. "Darbam ar jauno sistēmu policisti ir apmācīti, kā arī visām ekipāžām ir nepieciešamais aprīkojums, lai pārkāpējam reāllaikā varētu elektroniski nosūtīt lēmumu par soda piemērošanu," pauda Sadovskis.

Turpmāk iedzīvotājiem lēmumus par soda piemērošanu nosūtīs uz e-adresi. Ja pārkāpējs e-adresi nebūs aktivizējis, tad policija lēmumu primāri sūtīs uz e-pastu, bet izņēmuma gadījums to varēs izsniegt uz vietas papīra formātā vai nosūtīt pa pastu.

Savukārt pārkāpumos ceļu satiksmē, kur vadītājs nav uz vietas, kārtība būtiski nemainās – joprojām būs tā saucamie "plāksteri". Piemērotais sods no 1. jūlija būs jāapmaksā 30 dienu laikā. Līdz šim pārkāpējs sodu varēja nemaksāt vienu gadu.

Tas, ka vietvaru gatavība jaunā likuma piemērošanai ir dažāda, apstiprināja trīs portāla "Delfi" aptaujātie pašvaldību vadītāji. Valkas mērs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") atzina, ka pašvaldība nav gatava izmantot jauno tehnoloģisko rīku, par kuru arī pietrūkstot skaidrības.

"Būtu bijis pareizi to vēl atlikt un sagatavoties. Pašlaik mūsu cilvēki intensīvi iet dažādos kursos un semināros. Vēl šodien tur kaut kas notiek, bet jau rīt likums stājas spēkā. Gatavības nav, bet skaidrs, ka lēnā garā, tāpat kā valsts, pa celmiem iesim uz priekšu, nekas cits jau neatliek," teica politiķis.

"Esam gatavi, nekādu problēmu nesaredzam. Nekā sarežģīta, lai apgūtu sistēmu, tur nav," par Durbes novada gatavību izmantot jauno sistēmu teica tās galva Ojārs Petrēvics (LZS). Viņš arī norādīja, ka pašvaldība nav saskārusies ar problēmām, gatavojoties, kad jaunais regulējums stāsies spēkā. Politiķis gan neizslēdza, ka darba gaitā kaut kas var "izpeldēt".

Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (NA) jautājumus par jaunās tehnoloģijas izmantošanu precīzi komentēt nevarēja, jo ar to pašvaldībā darbojas cita persona. Viņš gan zināja teikt, ka vietvara šobrīd operatīvi veic darbības, lai sistēmai varētu pieslēgties.

Taujāts, vai elektroniskā sistēma Jaunjelgavā ar trešdienu sāks darboties, Libeks skaidri atbildēt nevarēja, bet atkārtoti uzsvēra, ka gatavošanās darbi notiek intesīvi.

Jau vēstīts, ka 1. jūlījā līdz ar AAL spēkā stāšanos savu spēku zaudēs Administratīvo pārkāpumu kodekss, tādējādi administratīvie pārkāpumi un sodi iekļauti vairāk nekā 100 nozares likumos un pašvaldību saistošajos noteikumos.

Sākotnēji bija paredzēts, ka jaunais likums stāsies spēkā jau 1. janvārī, taču parlamentārieši lēma to atlikt, jo vēl 2019. gada decembrī Saeimā nebija iesniegti vairāki ar jauno likumu saistīti grozījumu projekti, kā arī nebija pabeigts darbs pie Administratīvo pārkāpumu procesa atbalsta sistēmas.

Jaunā sistēma nodrošinās elektronisku administratīvā pārkāpuma procesa veikšanu, sākot ar brīdi, kad tiek pieņemts lēmums par atteikumu uzsākt procesu vai procesa uzsākšanu un beidzot ar datu dzēšanu, kā arī sistēmā tiks nodrošināta automatizēta dažādu lēmumu sagatavošana, pamatojoties uz sistēmā ievadītajiem datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!