Foto: LETA
Zvērinātu advokātu padome nesaskata pārkāpumus Ventspils mēra dēla Anrija Lemberga advokāta Oskara Rodes rīcībā, izmantojot atvaļinājumu, kā dēļ tika atliktas Ventspils mēra lietas tiesas sēdes, vienlaikus sniedzot palīdzību citos kriminālprocesos, pastāstīja padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Lūgumu izvērtēt Rodes rīcību advokātu padome bija saņēmusi no Rīgas apgabaltiesas, jo valsts apsūdzības uzturētāji lūdza tiesu vērsties Zvērinātu advokātu padomē, lai tā lemtu par Rodes izslēgšanu no advokātu rindām. Tiesa advokāta izslēgšanu neprasīja, taču nolēma vērsties padomē ar lūgumu izvērtēt Rodes rīcību.

Kaminska paskaidroja, ka Rodem bija jāizvērtē, kuram no klientiem bija jānodrošina savlaicīga aizstāvība krimināllietā un prioritāri šādos gadījumos priekšroka tiek dota klientiem, kur apsūdzētais atrodas ilgstoši apcietinājumā.

Pēc Kaminskas teiktā, Rode izmantoja vienu atvaļinājuma dienu, lai sniegtu palīdzību šādam klientam, tamdēļ Zvērinātu advokātu padome pārkāpumus viņa rīcībā nesaskata, izvērtējot tās rīcībā esošo informāciju.

Viņa uzsvēra, ka advokāts nevar atteikties no klienta un šajā situācijā, kad divu klientu intereses sakrita vienlacīgi, Rodem bija jāizvēlas, kuru aizstāvēt. Arī likums nosakot, ka prioritāri gan advokātiem, gan tiesnešiem jāizskata tādas lietas, kur persona atrodas brīvību ierobežojošos apstākļos.

Prokurors Juris Juriss lūgumu izslēgt Rodi nosauca par ārkārtēju, taču uz šādu rīcību prokuroru mudinājusi, viņaprāt, apzināta lietas novilcināšana, jo Rodes dēļ sēdes atliktas. Lai arī Rode atradies atvaļinājumā, tas viņam nav traucējis atrasties citās vietās un sniegt juridisko palīdzību citos kriminālprocesos.

Jau ziņots, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ir apsūdzēts par vairākiem likumpārkāpumiem, tostarp kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Bez Ventspils mēra apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis

Rīgas apgabaltiesa 2008.gadā apvienoja divus tiesai nodotos kriminālprocesus, kuros apsūdzēts Lembergs. Kopumā apvienotajā lietā ir 147 sējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!