Foto: LETA
Latvijas Advokātu padome uz Krievijas prezidenta un Krievijas tieslietu ministrijas rīkotu konferenci sūtīs advokātu Dmitriju Skačkovu (attēla), vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēc mēneša Sanktpeterburgā Krievijā notiks Starptautisks juridiskais forums. Lai arī nosaukums un foruma mājas lapā piesauktās dalībvalstis rada priekšstatu, ka tas ir respektabls un apolitiskis, pasākumu ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstu rīko Krievijas tieslietu ministrija.

Latvijas advokātu padome nolēmusi, ka uz forumu sūtīs savu pārstāvi, kurš braucienam pats pieteicies. Viņš tajā saskata nevis politiku, bet tikai ieguvumus. Kā vēsta raidījums, Latvijas tieslietu un aizsardzības ministri uz šādu Krievijas oficiālās varas rīkotu advokātu salidojumu raugās ar bažām.

Sanktpēterburgas Starptautiskā Juridiskā foruma rīkotāji apgalvo, ka tas esot unikāls pasākums, kas pulcē vadošos juridiskos ekspertus. To atbalsta Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas Tieslietu ministrija. "Pastāvēšanas laikā kļuvusi par vadošo globālo platformu, kur apspriež aktuālus jautājumus, ar kuriem saskaras mūsdienu starptautiskā juridiskā sabiedrība," tā teikts foruma mājas lapā.

Pirms gada pasākuma atklāšanu tiešraidē rādīja Krievijas valsts televīzija, dalībniekus uzrunāja Krievijas tieslietu ministrs Dmitrijs Konovalovs un premjerministrs Dmitrijs Medvedjevs, kurš pirmo reizi pasniedza valsts maksātu 10 miljonus rubļu lielu prēmiju vienam no juristiem.

Kā minēts iepriekš, šajā gadā Krievijas prezidenta, premjera un Tieslietu ministra atbalstīto forumu apmeklēs arī Latvijas advokātu padomes virzīts pārstāvis. Marta otrajā pusē padomes locekļi balsoja, ka uz Sanktpēterburgu brauks advokāts Dmitrijs Skačkovs. Informācija par ieceri doties uz Krieviju pirms Advokātu padomes sēdes citiem padomes locekļiem nebija zināma. Dmitrijs Skačkovs negrib atklāt kā notikusi viņa izvirzīšana braucienam. Bet kā saka padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs – Skačkovs pieteicies pats, vēsta "Nekā personīga".

Pret kolēģa Skačkova vēlmi braukt uz Krieviju un tur pārstāvēt Latvijas advokātu galveno institūciju, balsoja advokāts Egīls Radziņš. Viņš uzskata, ka šāda rīcība nesakrīt ar Latvijas ārpolitiku, tāpēc nav atbalstāma.

Advokāts Dmitrijs Skačkovs vada "Advokātu atbalsta biedrību", kas dibināta pirms 10 gadiem. Kā runā advokātu aprindās – tās idejas autors ir bez vēsts pazudušais Ainārs Platacis. Viņa mērķis bija ar biedrības rokām traucēt Advokātu padomes darbu. Šobrīd tās biedru skaits ir būtiski sarucis, taču vadībā darbojas Skačkovs ar vietnieku Aleksandru Kazačkovu, kurš no 2017. gada advokāta darbību ir apturējis, jo viņš iecelts valdē Latvijas dzelzceļa meitas kompānijā "LDz Cargo".

Viņi aktīvi cenšas lobēt dažādas likumu izmaiņas ministrijās un Saeimā. Biedrības mājas lapa pat vizuāli atgādina Advokātu padomes interneta vietni. Līdzība samulsinājusi arī vairākas ministrijas un Saeimas juridisko komisiju, kas uzskatījušas, ka tieši šī biedrība ir galvenā Latvijas advokātu pārstāvniecība. Un tai prasīts saskaņot viedokļus, piemēram, par izmaiņām Advokatūras likumā. Latvijas advokātu padomei nācies rakstīt vēstuli ministrijām un Saeimas komisijai, lai paskaidrotu, ka viņi ir tie, kas uzrauga advokātu darbu Latvijā nevis Skačkova un Kazačkova biedrība.

Advokāts Skačkovs "Nekā personīga" žurnālistiem skaidro, ka uz Krieviju brauks pats par savu naudu. Un iesaka žurnālistiem interesēties par svarīgākiem tematiem. Nevis jaukt jurisprudenci ar politiku.

Aizsardzības un tieslietu ministri par advokātu padomes deleģējumu advokātam Skačkovam izsakās piesardzīgi. Un piemin Valsts drošības dienesta šonedēļ publicēto tēzi savā ikgadējā pārskatā, ka visiem, kuri dodas uz Krieviju, jo īpaši uz oficiāliem pasākumiem, jāuzmanās no pretējās puses vēlmes iegūt informāciju un pārvervēt iebraucējus Krievijas dienestu pusē.

Pasākuma namatēvs Krievijas tieslietu ministrs Dmitrijs Konovalovs amatā ir no 2008. gada. Viņa darbības pašos pirmajos mēnešos Krievijas armija iebruka Gruzijā, bet 2014. gadā ar zaļajiem cilvēciņiem uzbruka Ukrainai. Šīm darbībām Krievija atrada attaisnojumus pa savam interpretējot likumus un starptautiskus līgumus. Sekojošās Eiropas sankcijas ministrs savukārt sauca par rupju starptautisko normu aizskārumu. Krievijas tieslietu ministrs ir arī viens no autoriem likumiem, kas Krievijā ierobežo vārda brīvību, cilvēktiesības un ievieš pastiprinātu kontroli pār internetu.

Krievija citām valstīm grib radīt priekšstatu, ka tā ir starptautisko tiesību stingra ievērotāja. Un Sanktpēterburgas forums radīts tieši ar mērķi Krieviju pasaulei demonstrēt kā uzticamu un likumus mīlošu valsti. Kā skaidro Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis, Krievija īpaši izceļ tiesību normas, kad tai ir nepieciešams, piemēram, attaisnot savu karadarbību vai centienus ierobežot internetu Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!