Iepriekšējais gadsimts Eiropā izcēlās ar īpašu barbarismu, tāpēc Eiropas nākotnes labad ir svarīgi apzināt genocīda būtību, lai nepieļautu tā atkārtošanos.
Tas šodien tika secināts apaļā galda diskusijā, kur līdzās Valsts prezidentei Vairai Vaiķei-Freibergai un viņas viesei Konstitucionālās padomes pārstāvei un bijušajai Francijas valdības ministrei Simonai Veilai pulcējās intelektuāļi, ievērojami sabiedriskie darbinieki, ārvalstu vēstnieki, žurnālisti un ebreju kopienas pārstāvji.

Pēc prezidentes teiktā, 20.gadsimts bija īpaši asiņains, kaut arī vēsturē tādi bijuši daudzi - tauta ir cietusi un tikusi iznīcināta laicīgo varu, reliģiju vai ideoloģijas vārdā. Taču 20.gasimtā, ko raksturoja divu totalitāro varu savstarpējs karš, notika īpašs genocīds pret ebreju tautu.

Latvijas vēsturē nekad tik īsā laika posmā nav tikusi iznīcināta integrāla Latvijas sabiedrības daļa, atzīmēja prezidente. Šī masveida slepkavība atstāja Latvijas demogrāfiskajā ainā lielu un sāpīgu robu, ko nevar aizvietot.

Vīķe-Freiberga pauda gandarījumu, ka neraugoties uz izvērsto genocīdu Otrā pasaules kara laikā, ebreju kopiena Latvijā spējusi atdzimt. Viņa norādīja, ka mūsdienu Latvijas un Eiropas sabiedrībai ir tā priekšrocība jeb luksuss lemt, kā dzīvi padarīt labāku, nevis kā izvairīties no iznīcināšanas un mocībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!