Veselības veicināšanas centrs (VVC) pirms silta un pavasarīga laika iestāšanās aicina iedzīvotājus vakcinēties pret ērču encefalītu, jo vakcinēšanās ir vienīgais drošais profilakses līdzeklis.
Pagājušajā gadā Latvijas infektoloģijas centrā tikai divi no ērču encefalīta ārstētie pacienti bija potējušies pret šo slimību, trešdien preses konferencē stāstīja centra direktore Baiba Rozentāle. Viņa atgādināja, ka 3% līdz 7% iedzīvotāju vispār neveidojas imunitāte pret kādu poti.

Latvijas klimatiskie apstākļi ir ļoti labvēlīgi ērču izdzīvošanai, turklāt to populācija nepārtraukti palielinās. Saslimstība ar ērču encefalītu Latvijā ir augstākā Eiropas valstu vidū, un Latvijā reģistrēti vairāk nekā 20% no visiem Eiropā reģistrētajiem ērču encefalīta slimniekiem.

Statistika liecina, ka aizsargāti pret ērču encefalītu ir tikai aptuveni 12% iedzīvotāju, savukārt nekad pret ērču encefalītu nav potējušies aptuveni 75% iedzīvotāju.

Augsto saslimstību ar ērču encefalītu veicina arī iedzīvotāju labklājības līmenis - arvien vairāk cilvēku ikdienas iztiku spiesti meklēt mežā, sacīja Nacionālā vides veselības centra (NVVC) speciāliste Irina Lucenko.

Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā ērču encefalītu izslimojuši vairāk nekā 7000 cilvēku, bet 59 ar encefalītu miruši. Lielākā daļa slimnieku inficējušies dabā, bet aptuveni 3% saslimuši, uzturā lietojot nevārītu kazas pienu.

Mediķi uzsver, ka vakcinēšanās ir daudz lētāka nekā ārstēšanās no ērču encefalīta. Atkarībā no slimības smaguma ārstēšanās ilgums ir no 18 līdz 29 dienām un izmaksā aptuveni 570 latu.

Paula Stradiņa slimnīcas neiroloģijas klīnikas vadītāja Ināra Logina pastāstīja, ka tikai aptuveni trešā daļa ērču upuru nesaslimst ar kādu neiroloģisku kaiti, aptuveni puse sirgst ar meningītu, 15% attīstās smadzeņu vielas bojājumi, nereti attīstās locekļu paralīze, savukārt biežākais nāves cēlonis ir elpošanas un rīšanas muskuļu bojājumi.

Latvijā šobrīd bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu tiek nodrošināta bērniem, kas dzīvo augstas ērču aktivitātes reģionos. Bērniem līdz 18 gadiem tiek nodrošināta bezmaksas imūnglobulīna pote.

Logina atminējās, ka lielākais vienam cilvēkam sezonas laikā piesūkušos ērču skaits ir 43.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!