Foto: F64
Farmācijas jomas konsultatīvās padomes dalīborganizācijas ir sagatavojušas vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim (V), kurā aicina nepieņemt "sasteigtus un nepilnīgus" grozījumus kompensējamo medikamentu izsniegšanas un izrakstīšanas kārtībā.

Vēstulē premjeru aicina uzdot Veselības ministrijai (VM) līdz nākamā gada martam kopīgi ar Farmācijas jomas konsultatīvo padomi izstrādāt grozījumus noteikumos par kompensējamiem medikamentiem, kā arī nevirzīt kā steidzamu likumprojektu, ko VM jau ir sagatavojusi 27.decembra valdības sēdei, izņemot tajā iekļauto normu, ka aptiekā pacientiem lētākais medikaments nebūs jāizsniedz no nākamā gada 1.janvāra, kā tas iepriekš bija paredzēts.

Kā ceturtdien žurnālistiem skaidroja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, no jaunās kārtības cietīs gan pacienti, gan arī medicīnas prestižs, gan arī iespēja saņemt labus veselības aprūpes pakalpojumus, jo nosakot, ka pacientiem jāsaņem lētākais kompensējamais medikaments, tiek ierobežotas ārsta un pacienta iespējas izvēlēties. Apinis pieļauj, ka šie grozījumi izstrādāti kādas noteiktas grupas interesēs, kas varētu būt kāda konkrētā vairumtirdzniecības ķēde vai lieltirgotava.

Arī pacientu organizācija "Sustento" pārstāve Iveta Neimane uzskata, ka jaunā kārtība nav izstrādāta pacientu interesēs, turklāt vēl joprojām ir daudz neskaidrību - kas notiks, ja aptiekā nebūs pieejams lētākās zāles, un pēc cik ilga laika ārsts varēs mainīt terapiju, ja lētākie medikamenti nebūs efektīvākie.

Savukārt Aptieku attīstības biedrības valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe uzsvēra, ka dažādus noteikumos paredzētus punktus aptiekas nevarēs izpildīt, piemēram, to, ka 12 stundu laikā pēc pieprasījuma ir jāpiegādā medikaments, kas nav uz vietas aptiekā.

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde sacīja, ka nav saprotami VM centieni mainīt labi funkcionējošu kompensējamo medikamentu sistēmu, turklāt jau tagad farmaceiti aptiekās piedāvā klientiem lētāko medikamentus, ja vien ārsts receptē nav norādījis, ka izrakstītās zāles nedrīkst aizvietot. Savukārt Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas valdes priekšsēdētāja Evita Jaunzeme norādīja, ka ir "absolūti nepieņemams veids, kā šie noteikumi tiek virzīti", jo netiek ņemts vērā nevienas sabiedriskās organizācijas viedoklis. Jaunzeme uzskata, ka esošajā redakcijā sagatavotie grozījumi nedrīkst stāties spēkā.

Vēstuli premjeram ir parakstījusi Aptieku biedrība, Aptieku attīstības biedrība, Aptieku īpašnieku asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, pacientu organizācija "Sustento", Latvijas Farmaceitu biedrība, Latvijas Farmācijas arodbiedrība, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija, Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācija un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija.

Iepriekš valdība jau bija apstiprinājusi grozījumus, kuriem vajadzēja stāties spēkā no 1.janvārā un kuri paredzēja, ka, izrakstot kompensējamos medikamentus, ārstam receptē būs jānorāda starptautiskais nepatentētais zāļu nosaukums un aptiekā būs pienākums izsniegt lētākos attiecīgās zāļu grupas medikamentus vai medicīnas ierīces. Gadījumā, ja pacients nevēlēsies pirmo reizi iegādāties lētākās zāles, viņam pašam pilnībā būs jāapmaksā citi medikamenti.

Taču vairāki ražotāji iesnieguši vienādas zemākās cenas vienas grupas kompensējamiem medikamentiem, tāpēc tiek atkārtoti iesniegti pieteikumi, līdz ar to jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 1.februāra, taču tādējādi ir nepieciešams veikt arī grozījumus normatīvajos aktos. Tas, ka vairāki zāļu ražotāji ir pieteikuši vienādas zemākās cenas, rada aizdomas par slēptu vienošanos starp ražotājiem, līdz ar to VM ir uzdevusi Nacionālajam veselības dienestam vērsties Konkurences padomē, lai izvērtētu šo gadījumu. Turklāt šādā veidā ražotāji, iespējams, mēģina kavēt jaunās kārtības ieviešanu, sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš skaidroja, ka grozījumos, kas sagatavoti 27.decembra valdības sēdei, paredzētas arī izmaiņas attiecībā uz lētākās cenas noteikšanu, ka arī izmaiņas, kas saistītas ar Sociālās drošības tīkla pasākumu turpināšanu nākamajā gadā.

VM nepiekrīt, ka izstrādātie grozījumi ir sasteigti un nesagatavoti, turklāt tie sagatavoti, lai aizsargātu pacientu intereses un nodrošinātu iespēju efektīvāk izmantot kompensējamo medikamentu budžetu. Tiek prognozēts, ka, ieviešot jauno kārtību, izdevumi kompensējamiem medikamentiem samazināsies par 1,7 miljonu latu gadā, norādīja Šneiders. Mainīt kārtību ir nepieciešams, jo līdz šim ne vienmēr pacientiem aptiekās tika piedāvāta iespēja iegādāties lētāku līdzvērtīgu medikamentu.

Šneiders arī uzsver, ka pirms oktobrī valdība akceptēja grozījumus kompensējamo medikamentu sistēmā, par tiem jau tika diskutēts vairāku mēnešu garumā, tāpēc nav iemesla teikt, ka tie nav pārdomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!