Pirms dažiem mēnešiem biedrības "Glābsim Latvijas laukus" priekšsēdētāja, Beverīnas novada zemniece Valentīna Roziņa aicināja trūcīgās ģimenes pašiem kaut ko audzēt un strādāt azaida galda papildināšanai, taču "labi iecerētais iznācis čika vērtībā, jo vieglāk ir saņemt pabalstus, pārtikas pakas, nekā parušināties pa dārzu vai kūtiņu", ceturtdien vēsta "Latvijas Avīze".

Tādēļ tagad Valentīnas secinājums ir skarbs: "Cilvēki mūsdienās grib visu jau gatavu paņemt, nemaz nedomājot, ka būs arī jāstrādā, lai paņemto saglabātu un rūpētos par to. Tāpēc es to biedrību dibināju, gribēju iemācīt cilvēkiem pašiem pelnīt. Bet nevienam neko nevajag. Pat ja kāds sasparojies un pavasarī kaut ko iesējis, tas tagad viss aizaudzis nezālēm."

Zemniece uzskata, ka ir jālikvidē pabalstu sistēma. Viņasprāt, tā valsti dzen tikai postā. Pretējā gadījumā runas un šausmināšanās, ka valstī trūkst strādnieku, ka darbs ir, bet nav darītāju, nekad nebeigsies. Tāpat arī pabalstu saņēmēji nekad nesapratīs, ka to naudu un pārtikas pakas, ko saņem viņi, citi nopelnījuši ar savu darbu un nodokļu maksāšanu.

Visās vietās – gan Gaujienā, gan Vaivē, gan Priekuļos – kādu vadziņu kartupeļu vai dārzeņu izaudzēt nav bijis rosīgs neviens pabalsta saņēmējs, norāda laikraksts.

Šopavasar, neraugoties uz citu kolēģu bēdīgo pieredzi, uz darbu, piešķirot nomā zemi kādā no dārzkopības kooperatīviem, mudināja arī Valkas novada pašvaldība. Tās priekšsēdētājs Kārlis Albergs atzīst – jā, interese bijusi, tomēr mazdārziņus galvenokārt paņēmuši tie, kuri vēlas apvienot vaļasprieku ar kaut kā noderīga izaudzēšanu arī azaida galdam.

Jau ziņots, ka zemnieki nodibināja biedrību "Glābsim Latvijas laukus!", lai palīdzētu tikt galā ar "pabalstu paaudzi", mudinot dažādus pabalstus saņemošas ģimenes uzturēt sevi pašu spēkiem, audzējot kaut ko dārzā vai turot lopus.

Zemniece Valentīna Roziņa nolēmusi, ka jāliek punkts slaistu un dīkdienības kultivēšanas politikai – ar viņas iniciatīvu nodibināta un pirms nedēļas reģistrēta bezpeļņas biedrība "Glābsim Latvijas laukus!". Biedrības, kurā bez Valentīnas ir vēl vairāki pagasta zemnieki, mērķis cēls: panākt, lai sociāli nelabvēlīgo, trūcīgo, daudzbērnu un cita statusa ģimenes, kas šobrīd dzīvo tikai no pabalstiem, sevi uztur paši ar savu darbu, respektīvi, ar to, ko izaudzē dārzā un kūtiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!