Sestdien, 14.oktobrī Atbildīgie Jaunie Braucēji (RYD - Responsible Young Drivers) projekta "Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem" organizē apjomīgu akciju, lai veicinātu ceļu drošību, palielinātu sabiedrības informētību un parādītu jauniešiem, ka alkohola lietošana un automašīnas vadīšana nav savienojamas.
Brīvprātīgie vecumā no 18 līdz 29 gadiem ieradīsies jauniešu izklaides vietās un klubos, lai mudinātu katru apmeklētāju grupu izvēlēties "iezīmētu šoferi", kas piekrīt turēt solījumu palikt skaidrā visu nakti.

Dalība akcijā ir patiešām vienkārša (dalībniekam tikai jāvēlas piedalīties), par brīvu un brīvprātīga. RYD nelieto ne represīvu vai pamācošu pieeju, ne "tēvišķi-mātišķu" toni, jo tā ir attieksme, kura jauniešus atbaida. RYD vēlas, lai jaunajiem šoferiem kļūst svarīgāka droša automašīnas vadīšana.

"Iezīmētie šoferi" piekrīt turēt solījumu palikt skaidrā visu nakti. Brīvprātīgie lūdz viņus nēsāt aproces, lai šoferi būtu atpazīstami. Kad "iezīmētais šoferis" dodas prom no naktskluba, viņam tiek dota iespēja brīvprātīgi iziet elpas analīzi, lai pārbaudītu, vai solījums ir turēts. Ja jā, tad "iezīmētajam šoferim" tiek dāvātas nelielas dāvanas, ko sagādājuši akcijas partneri un sponsori. Ja nē, tad persona tiek aicināta atstāt savu mašīnu stāvvietā vai uzticēt to draugam, kurš nav lietojis alkoholu.

"Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem" aizsākās Beļģijā 1995.gadā. Neskatoties uz to, ka akcija notika pirmo reizi, tā bija ļoti veiksmīga. RYD brīvprātīgos darbiniekus publika pieņēma tik ļoti pozitīvi, ka tika nolemts organizēt šo akciju katru gadu.

Sestdien, 2006.gada 14.oktobrī, "Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem" notiks 13 Eiropas valstīs: Beļģijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Francijā, Vācijā, Spānijā, Polijā, Portugālē, Zviedrijā, Slovākijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

"Eiropas nakti bez nelaimes gadījumiem" atbalsta un līdzfinansē Eiropas Komisija.

Kopumā šajā akcijā piedalīsies 500 brīvprātīgie un 120 klubi. Latvijā akcija "Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem" notiks "Zelta boulinga centrā" Uzvaras bulvārī 2/4 un klubā "Spalvas pa gaisu" Grēcinieku ielā 8.

Nākamajā dienā pēc akcijas tiks apspriesti akcijas rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!