Foto: Publicitātes foto
Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna piektdien piedzīvojusi kārtējās tehniskas ķibeles – šoreiz problēmas ar spiedienu salonā radušās lidaparātam, kas bijis ceļā no Vīnes uz Rīgu, piektdien informēja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Lidsabiedrība gan šīs ziņas noliedz un sola rosināt izmeklēšanu par lidostas "Rīga" un Latvijas Gaisa satiksmes velti sacelto trauksmi.

Aviosabiedrība piektdien vakarā izplatītā paziņojumā uzsver, ka reisa Vīne-Rīga BT 432 lidmašīna "Boeing 737-300" "veica plānotu lidojumu un lidojuma laikā tai neradās traucējumi salona spiediena režīmā".

Lidsabiedrība nolēmusi "par nepamatotas trauksmes izsludināšanu skaidrojumu lūgt lidostai "Rīga" un Latvijas Gaisa satiksmei". "airBaltic" arī aicinās izmeklēt šo abu organizāciju rīcību saistībā ar viltus trauksmi, informē lidsabiedrība.

Tomēr Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs aģentūrai BNS atzina, ka "airBaltic" reisa Vīne-Rīga lidmašīna piektdien veikusi "kontrolētu lidojumu ar bojātu spiediena sistēmu".

Gorodcovs paskaidroja, ka "airBaltic" reisu Vīne-Rīga izpildīja tā pati lidmašīna, kurai otrdien, 26.jūlijā, veicot čarterreisu no Antaljas, īsi pirms nosēšanas starptautiskajā lidostā "Rīga" tika konstatēti traucējumi salona spiediena režīmā. Reisu Vīne-Rīga lidmašīna izpildīja ar vēl nenovērstu iepriekš konstatēto defektu.

Viņš skaidroja, ka tā ir pieņemta prakse un nav nekas ārkārtējs. "Ar šādu defektu var lidot, bet ir ierobežojumi," sacīja Gorodcovs un paskaidroja, ka lidmašīna ar šādu defektu nedrīkst, piemēram, lidots augstāk par apmēram trim kilometriem.

"Tas bija kontrolēts lidojums no sākuma līdz beigām. Sistēma nemaz nebija ieslēgta atšķirībā no iepriekšējā gadījuma, kad spiediena sistēma strādāja un vēlāk gaisā atteica darboties," sacīja Gorodcovs.

Viņš pastāstīja, ka lidmašīnu ražotāji ir noteikuši konkrētu sarakstu, kurā atrunāti defekti ar kādiem lidmašīnas drīkst lidot, papildus nosakot kompensējošos pasākumus un arī laiku, cik ilgi lidmašīna var ar šādu defektu lidot. "Tas saraksts ir diezgan apjomīga grāmata," piebilda Gorodcovs.

Tieslietu ministrs, iekšlietu ministra un premjera pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs (V) portālu "Delfi" ar īsziņas starpniecību informēja, ka piektdien vakarā esot saņēmis ziņas no lidostas "Rīga" par problēmām, tāpēc viņš plkst. 19:11 nosūtījis uz lidostu ugunsdzēsējus. "Viss labi beidzās 19.18," informēja Štokenbergs.

Neraugoties uz problēmām, lidaparāts veiksmīgi, tiesa gan, ar trīs stundu nokavēšanos, nosēdies Rīgas lidostā. Neviens no pasažieriem nav cietis, informēja LTV.

Lidostas "Rīga" mājaslapas informācija liecina, ka reiss no Vīnes, kura plānotais ielidošanas laiks bija plkst. 16:25, Rīgā nosēdies tikai plkst. 19:09.

Jau vēstīts, ka šonedēļ "airBaltic" lidaparātu jau piemeklēja problēmas ar spiedienu salonā. Otrdien "airBaltic" čārterreisā no Turcijas pilsētas Antālijas uz Rīgu BT 7718 lidmašīnai "Boeing 737-300" neilgi pirms nosēšanās galamērķī lidostā "Rīga" konstatēti traucējumi salona spiediena režīmā.

Tehniskas kļūmes kopš gada sākumā regulāri piemeklēja "airBaltic" nesen no Kanādas aviobūves uzņēmuma "Bombardier" iegādātās lidmašīnas "Q400Next Gen". Pēc dažiem šādiem gadījumiem Satiksmes ministrija pagājušā gada otrajā pusē lika "airBaltic" un valsts aģentūrai "Civilās aviācijas aģentūra" izstrādāt rīcības plānu, lai līdzīgi gadījumi vairs neatkārtotos.

"airBaltic" izstrādāja jaunu lidmašīnu drošības pārbaudes procedūru pirms pacelšanās, savukārt ražotājs noliedza, ka lidmašīnu tehniskās kļūmes varētu apdraudēt pasažierus.

Tomēr šā gada februārī lidostā "Rīga" tehnisku problēmu dēļ bija spiesta atgriezties lidmašīna, kas devās reisā uz Sanktpēterburgu. Marta beigās konstatēto bojājumu dēļ "Bombardier" hidrauliskajā sistēmā tika atcelts reiss uz Helsinkiem. Jūnija beigās "Bombardier"" reisā Rīga-Kijeva veica piespiedu nosēšanos, jo lidmašīnai apstājies viens dzinējs, tā stāstīja viens no lidmašīnas pasažieriem Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, kurš tad uz Ukrainu devās kopā ar ekonomikas ministru Arti Kamparu (V).

Kopumā "airBaltic" iegādājās astoņas "Bombardier Q400 NextGen" lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!