Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 2. maijā, sakarus ar kontrolieriem uz zemes zaudējušais eksperimentālais drons vairs neapdraud Latvijas gaisa telpu un iedzīvotājus. Visticamāk, tas nolaidies Rīgas jūras līcī, paziņojumā medijiem trešdien norāda bezpilota lidaparāta īpašnieka SIA "UAV Factory" valdes priekšsēdētājs Konstantins Popiks.

Viņš atzīmē, ka šis eksperimentālais vertikālās pacelšanās un nosēšanās (VTOL) drons veica testa lidojumu, lai mēģinātu sasniegt 90 stundu lidojuma ilguma rekordu. Kopš 6. maija eksperimentālais drons vairs neatrodas gaisā, jo tam beigusies 90 stundu lidojumam paredzētā degviela. Lidaparātā tikusi ieprogrammēta automātiskā nosēšanās, kad tajā beidzas degviela.

Popiks norāda, ka drons varētu būt nolaidies Rīgas jūras līcī, Vidzemes jūrmalas virzienā, ņemot vērā pēdējo fiksēto drona atrašanās vietu un datus par vēja virzieniem. Notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu sakaru zaudēšanas iemeslu.

"Tāpat kā veicot jebkuru eksperimentu, zināšanas tiek iegūtas tikai veicot lidojumu testus, un šo testu rezultātā ievāktie dati tiktu izmantoti nākamās paaudzes produkcijas radīšanā. Pēdējā pārbaudāmā informācija par lidmašīnas atrašanās vietu tika saņemta 2020. gada 2. maijā pulksten 19:30 pēc vietējā laika – 8 stundas un 20 minūtes pēc tā pacelšanās," teikts paziņojumā.

Uzņēmums sazinājies gan ar atbildīgo aviācijas uzraudzības institūciju, gan ar militāriem spēkiem, lai koordinētu meklēšanas pasākumus.

"Ar atvieglojumu varam ziņot, ka nav ievainoti cilvēki un nav bojāts īpašums. Uzņēmums vēlas pateikties arī visiem meklēšanas centienos iesaistītajiem," paziņojumā norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

"Īpašs paldies Civilās Aviācijas Aģentūrai (CAA) par profesionālu rīcību sabiedrības un attiecīgo kaimiņvalstu dienestu apziņošanā un Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem (NBS) par operatīvu iesaistīšanos meklēšanā. UAV rūpnīcai ir viens no labākajiem drošības ierakstiem savā gaisa kuģu klasē," teikts paziņojumā.

"UAV Factory" ir dibināts 2009. gadā, un tam ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. "UAV Factory" ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

"UAV Factory" ir desmit īpašnieki, no kuriem lielākie īpašnieki ir ASV uzņēmums "UAV Factory USA" (44,51%) un Konstantīns Popiks (44,51%).

Arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir saņēmuši Latvijas ražotāja "UAV Factory" izgatavotos dronus, taču piegādātā versija nav identiska tai, kura pagājušā nedēļā pazuda uzņēmuma veiktā testa laikā, iepriekš pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāvis Kaspars Galkins.

AM pagājušā gada decembrī parakstījusi līgumu ar Latvijas ražotāju "UAV Factory" par turpmāku bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi un uzturēšanu, lai stiprinātu NBS kaujas spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!