Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis otrdien pieņēmis lēmumu disciplinārlietā pret KNAB priekšnieka vietnieku Alvi Vilku, taču nolemto neatklāj, aizbildinoties ar slepenību.

Biroja pārstāve Ieva Karlsberga portālam "Delfi" norādīja, ka slepenības dēļ netiks atklāts pat tas, vai Vilnītis nolēmis sodīt Vilku vai arī lēmums ir vietniekam labvēlīgs un disciplinārsods nav piemērots. Birojā vien norāda, ka biroja šefa lēmumu likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt tiesā.

Lēmumu Vilnītis pieņēmis lietā, kas pret Vilku sākta "par amatpersonas rīcības atbilstību KNAB iekšējās kārtības noteikumu normām un Nacionālās drošības padomes lēmumam". Dienesta pārbaude pret Vilku tika sākta pēc viņa intervijas ziņu aģentūrai LETA pagājušā gada septembra vidū, kad Vilks dažas dienas Vilnīša prombūtnē pildīja arī biroja priekšnieka pienākumus.

Pret KNAB šefu ierosināt vēl viena disciplinārlieta, kas saistīta ar PHARE programmas projektu. Šīs lietas ietvaros Vilks tika atstādināts no amata, taču vēlāk premjers Valdis Dombrovskis (V) šo Vilnīša lēmumu atcēla. Tomēr KNAB priekšnieks atkal Vilku atstādināja, pārmetot premjeram, ka tas iejaucas biroja iekšējās lietās.

Tikmēr pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosinājuma valdība izveidoja komisiju, kura vērtēs Vilnīša atbilstību amatam. Komisiju Kalnmeiers rosināja veidot pēc KNAB darbinieku premjeram un Ģenerālprokuratūrai iesniegto sūdzību par Vilnīša iespējamām prettiesiskām darbībām izvērtēšanas. Prokuratūra no sūdzībām ir secinājusi - ir konstatēti vairāki nodarījumi, kuri, iespējams, veido "kritisko masu", lai runātu par Vilnīša atbilstību ieņemamajam amatam.

KNAB šefa konflikts ar premjeru, vietniekiem un daļu darbinieku ilgst jau vairāk nekā gadu, iesaistot gan prokuratūru, gan parlamentu, gan citas iestādes un institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!