Foto: DELFI
Šobrīd Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājas lapā publiskotie provizoriskie rezultāti par 10.Saeimā iekļuvušajiem deputātiem vēl var būtiski mainīties, jo 41 iecirknī radušās aizdomas par kļūdām "plusiņu" un svītrojumu uzskaitē, portālam "Delfi" pastāstīja CVK preses pārstāve Kristīne Bērziņa.

Par šīm aizdomām komisiju informējuši vairāki cilvēki, arī kāds CVK loceklis, jo atsevišķos vēlēšanu iecirkņos, piemēram, Siguldas pagasta kultūras namā, kopumā populāriem kandidātiem ir ļoti liels svītrojumu skaits, savukārt daudziem mazpazīstamiem kandidātiem ir kā pievilkti "plusiņi". Tas, visticamāk, skaidrojams ar to, ka dati par svītrojumiem, plusiem un negrozītajām vēlēšanu zīmēm protokolā kļūdaini ierakstīti nepareizajās ailēs, stāstīja CVK pārstāve.

Bērziņa uzsvēra, ka tas neesot nekas nebijis, jo katrās vēlēšanās gadās līdzīgas kļūdas, tieši tāpēc oficiālo vēlēšanu rezultātu paziņošana bija plānota divu nedēļu laikā no vēlēšanu dienas.

Šobrīd novadu vēlēšanu komisijas ir informētas par "šaubīgajiem" iecirkņiem un iecirkņu vēlēšanu komisijām būs vai nu jāatrod oriģinālie protokoli, kuros rezultāti varētu būt fiksēti pareizi, vai arī vēlreiz jāpārskaita visi biļeteni, ja nepieciešams, to pašu novērotāju klātbūtnē kā vēlēšanu naktī, stāstīja Bērziņa.

Pēc rezultātu pārskaitīšanas šobrīd provizoriski nosauktais Saeimā iekļuvušo deputātu sastāvs var mainīties, jo vairākos apgabalos deputātu kandidātus no iekļūšanu parlamentā šķir tikai daži desmiti punktu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem apvienība "Vienotība" ir uzvarējusi 10.Saeimas vēlēšanās un, saņemot 31% vēlētāju atbalstu, iegūs 33 vietas parlamentā. Otro vietu un 29 vietas Saeimā ieguvusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ar 26% vēlētāju atbalstu, bet trešo vietu – Zaļo un Zemnieku savienība, kuru atbalstījuši 19,6% vēlētāju un kas ieņems 22 no 100 parlamenta krēsliem.

Pa astoņām vietām Saeimā ieguvušas apvienība "Par labu Latviju" un VL-TB/LNNK, kas katra saņēmušas 7,6% vēlētāju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!