Foto: LETA
Aizsargjoslās gar autoceļiem būs aizliegts būvēt dzīvojamās mājas un esošās nedzīvojamās ēkas rekonstruēt par dzīvojamajiem mitekļiem, kā arī būs ierobežojumi konkrētā joslā ap ceļu cirst kokus, - to paredz Satiksmes ministrijas (SM) virzītie un valdības otrdien akceptētie grozījumi Aizsargjoslu likumā.

SM skaidro, ka patlaban Aizsargjoslu likums ļauj izveidot no apbūves brīvu joslu, kas nepieciešama ielu un autoceļu rekonstrukcijai. Taču cita šī paša likuma norma pieļauj, ka autoceļa aizsargjoslā var veikt jebkurus būvniecības darbus, ja ir autoceļa īpašnieka atļauja. Pašreizējā likuma redakcija ir pretrunīga, jo nevar izveidot no apbūves brīvu joslu un tai pašā laikā atļaut šo joslu apbūvēt. Ar grozījumiem likumā šo pretrunu paredzēts novērst.

Sagatavotie grozījumi likumā arī novērsīs situāciju, ka autoceļa īpašnieks var veikt darbības, kas ir pretrunā ar likumā noteikto normu par tādas joslas izveidi, kas brīva no apbūves. Likums noteiks konkrētus gadījumus, ko var būvēt autoceļu aizsargjoslā, tādā veidā novēršot korupcijas riskus, ko rada pašreizējais nepilnīgais regulējums.

Lai nodrošinātu autoceļa pārredzamību, transportlīdzekļu satiksmes drošību un samazinātu transportlīdzekļu radītā piesārņojuma ietekmi uz iedzīvotājiem, aizsargjoslās gar autoceļiem būs aizliegts būvēt jaunas ēkas.

Šis nosacījums neatteiksies uz restorāniem, kafejnīcām un citām sabiedriskās ēdināšanas ēkām, kempingiem, degvielas uzpildes stacijām, apjumtām automobiļu novietnēm, automazgātavām, slēgto transformatoru apakšstacijas ēkām, palīgēkām un nojumēm, ja saņemta autoceļa īpašnieka atļauja.

Tāpat aizsargjoslās gar ceļiem būs liegts esošās nedzīvojamās ēkas rekonstruēt par dzīvojamām ēkām,

Paredzēti arī ierobežojumi koku ciršanai 30 metru joslā no valsts autoceļa ass uz katru pusi, kā arī ceļa zemes nodalījuma joslā ieaudzēt mežu un izvietot kokmateriālu krautuves. Lai to varētu darīt, būs jāvēršas pie autoceļa īpašnieka – valsts AS "Latvijas Valsts ceļi" - ar iesniegumu par nosacījumu izsniegšanu.

Tāpat bez autoceļa īpašnieka atļaujas nedrīkstēs veikt derīgo izrakteņu ieguves darbus, kā arī grunts rakšanas un pārvietošanas darbus, izņemot lauksaimniecības vajadzībām nepieciešamos darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!