Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors, akadēmiķis, profesors Ivars Kalviņš neatbalsta Tautas partijas (TP) priekšlikumu atcelt partiju kampaņu tēriņu griestus. Akadēmiķis arī norāda, ka jebkādiem partiju finansēšanas kārtības grozījumiem būtu jāstājas spēkā tikai pēc nākamajām vēlēšanām.
Šādu viedokli Kalviņš pauž savā atbildes vēstulē uz "Delnas" lūgumu paust savu attieksmi pret attiecīgajiem TP priekšlikumiem.

"Delna" piektdien šādu lūgumu izsūtīja visiem "Sabiedrības par vārda brīvību" par labu TP organizētās priekšvēlēšanu aģitācijas dalībniekiem.

Savā vēstulē akadēmiķis raksta, ka "kā nodokļu maksātājs un LR pilsonis uzskatu, ka to darīt nevajadzētu. Vēlēšanu tēriņu griesti nedaudz ierobežo oligarhu ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem, ko uzskatu par pozitīvu momentu. Tāpat uzskatu, ka tad, ja tiek veiktas kādas likuma izmaiņas vēlēšanu sakarībā, tām vajadzētu paredzēt spēkā stāšanos pēc nākamajām vēlēšanām".

Akadēmiķis arī paskaidro, ka SVB tiražētais viedoklis ir fragments no plašākas TV materiāla, kas "tika uzņemts 2006.gada ziemā premjerministra Aigara Kalvīša vizītes laikā Latvijas Organiskās sintēzes institūtā un tad arī demonstrēts LTV pilnā apjomā. Savā intervijā, kuras fragments vēlāk tika tiražēts priekšvēlēšanu laikā, es vērtēju valdības kursu uz atbalsta palielināšanu zinātnei, izglītībai un inovācijām. Par šīs politikas izstrādi lielā mērā bija atbildīga Izglītības un zinātnes ministrija, kuru Kalvīša kunga vadītās valdības laikā nekad nav vadījis neviens TP izvirzīts ministrs". "Tātad mans visnotaļ pozitīvais vērtējums attiecās ne tikai un ne tik daudz uz Kalvīša vadītās valdības piekopto stratēģiju attiecībā uz zinātni kopumā, bet galvenokārt uz IZM ieguldījumu valdības un Saeimas politikas pozitīvajā pavērsienā no tukšas runāšanas par atbalstu zinātnei un izglītībai uz reālu un būtisku finansējuma palielināšanu šai nozarei. Tajā laikā, kad tika ierakstīta intervija, uz kuru Jūs atsaucaties savā vēstulē, IZM posteni ieņēma "Jaunā laika" deleģētā Druvietes kundze, bet pēc tam – ZZS pārstāve Rivžas kundze. Taču, tā kā par budžeta projektu lemj viss MK kopumā, man nebija un nav tiesību apgalvot, ka tas būtu bijis tikai IZM nopelns, kā tas varbūt kādam būtu paticis vairāk.

"Arī šobrīd es varu vēlreiz apstiprināt, ka uzskatu Kalvīša kunga vadītās valdības politiku šajā jomā par pareizu un atbalstāmu, un šo viedokli es netaisos mainīt vai atsaukt tikai tāpēc, ka kāda partija, kā pausts Jūsu vēstulē, to izmantojusi savas vēlēšanu kampaņas ietvaros vai arī grasītos to darīt," teikts akadēmiķa atbildē "Delnai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!