Šodien Ministru kabineta komiteja pamatā akceptēja noteikumus par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus. Valdības komiteja noteica, ka piedāvātie noteikumi divās nedēļās vēl jāsaskaņo starp Labklājības un Zemkopības ministrijām. Gadījumā, ja vienošanās netiks panākta, noteikumu projekts valdībā tiks skatīts atkārtoti.
Noteikumi, kas izstrādāti saskaņā ar Darba likuma normām, arī nosaka izņēmumus, kad nodarbināšana šādos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību. Noteikumos atrunāts, ka pusaudžus aizliegts nodarbināt darbos, kuros fizikālo, ķīmisko, psiholoģisko, bioloģisko, fizioloģisko un citu darba vides faktoru apjoms darba vidē pārsniedz noteiktās normas vai kas neatbilst darba aizsardzības normatīvo aktu prasībām.

Izstrādāts speciāls saraksts, kurā iekļauti 50 darbi, kuros nedrīkstēs nodarbināt pusaudžus, piemēram, darbos, kuri pielīdzināmi glābšanas darbiem avāriju gadījumos, kuri pielīdzināmi ugunsbīstamiem un sprādzienbīstamiem darbiem, kuri tieši saistīti ar pastāvīgu smaguma pārnēsāšanu vai pārvietošanu, ja pārvietojamais smagums pārsniedz 10 kilogramus zēniem un četrus kilogramus meitenēm u.c.

Pusaudžus nedrīkstēs nodarbināt arī darbos, kuros pusaudži tiek tieši pakļauti darba vides riska faktoriem. Pusaudža nodarbināšana šādos darbos būs pieļaujama izņēmuma gadījumos, ja tas ir saistīts ar pusaudža profesionālo apmācību un ja darbs tiek veikts tiešā darba vadītāja vai uzticības personas klātbūtnē, kā arī tiek ievērotas darba aizsardzības normatīvo aktu prasības. Ja noteikumus pieņems Ministru kabinets, tie stāsies spēkā šā gada 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!