Akcijā "Ķīmiskā reakcija" Rīgas Centrāltirgū piektdien atrasti vairāki produkti un preces, kuras nav marķētas atbilstoši likumdošanai un kurās ir videi vai veselībai kaitīgas ķīmiskās vielas un pārtikas piedevas.
Akcijas rīkotājas organizācijas "Zemes draugi" pārstāve Sintija Graudiņa-Bombiza sacīja, ka Rīgas Centrāltirgū nevalstisko organizāciju pārstāvji un eksperti atraduši veļas pulveri, kurā ir 30% fosfāta, kas, pēc ekspertu teiktā, ir lieks un izraisa ūdenstilpju aizaugšanu.

Speciālisti atraduši vairākus iepakojumus ar indi pret kaitēkļiem. Uz tiem nav norādīts indes sastāvs un brīdinājums par vielas bīstamību dzīvībai.

Eksperti atraduši krāsaino saldējumu, kurā izmantotas sintētiskās krāsvielas, zobu pastu, kurā ir konservants - triklozāns, aknu desu, kurā 30% ir vistu tauki, bet 11% - vistu ādas, kas liek apšaubīt, vai pārtikas izstrādājumu var saukt par aknu desu, stāstīja Graudiņa-Bombiza.

Akcija turpina "Zemes draugu" kampaņu, kas saistīta ar jauno Eiropas Savienības topošo ķīmisko vielu likumdošanu REACH. "Zemes draugu" aktīvisti un organizāciju pārstāvji akcijas laikā skaidroja sabiedrībai, kādas ķīmiskās vielas slēpjas zem glītās ārienes un košajiem iesaiņojumiem.

"Zemes draugi" norādīja, ka šā gada novembrī Eiropas Parlamenta deputāti balsos par REACH otrajā lasījumā. Tieši šis balsojums pierādīs, vai jaunā regula spēs pasargāt sabiedrību no nepārbaudītu un kaitīgu ķīmisko vielu ietekmes.

Ar aktivitātēm "Zemes draugi" vēlas pievērst sabiedrības uzmanību minētajām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!