Rīgas mērs Aivars Aksenoks atzīst, ka šobrīd nav iespējams lauzt neizdevīgus Rīgas brīvostas zemes nomas līgumus, jo tad tiktu pārkāpts tiesiskās paļāvības princips. Taču nākotnē, kad iznomātās zemes tiktu izslēgtas no ostas robežām, pēc mēra domām, šiem gabaliem būtu jānosaka reālajai vērtībai atbilstoša nomas maksa, lai pilsētai tas būtu izdevīgi, portālu "Delfi" informēja mēra preses sekretāre Laila Spaliņa.
Laikraksta "Diena" pielikums "SestDiena" ziņoja, ka Rīgas brīvosta bez konkursa iznomājusi vairākus vērtīgus zemes gabalus pie Pasažieru ostas, Andrejsalā, Ķīpasalā un citur, kurus tagad plānots izslēgt no ostas teritorijas, un nomniekiem radīsies iespēja iegūt savā īpašumā miljonus latu vērtās zemes, privatizējot tos par samaksu, kas neatbilst tirgus vērtībai. Pilsēta tādā veidā zaudētu ievērojamās naudas summas.

Aksenoks norāda, ka pilsēta šobrīd nevar par šiem noslēgtajiem līgumiem lemt, kamēr šie zemes gabali joprojām atrodas Rīgas brīvostas teritorijā. Šobrīd normatīvajos aktos nekur neesot norādīts, kas notiek tad, kad šīs teritorijas izslēdz no ostas teritorijas. Tagad nomas maksas tur ir loti zemas, atbilstoši kadastrālajai vērtībai, informēja Spaliņa.

Aksenoks norāda, ka līgumus tagad nevarot lauzt, jo tiktu pārkāpts tiesiskas paļāvības princips. Viņš uzskata, ka ir jānosaka zemes vērtībai atbilstoša nomas maksa, kad šis konkrētas teritorijas tiks izņemtas no ostas teritorijas, lai pilsētai būtu atbilstošs, izdevīgs ieguvums.

Rīgas mērs arī pauž sašutumu par to, ka šie līgumi slēgti bez konkursu organizēšanas, kā arī bez publiskās apspriešanas. Līgumi noslēgti iepriekšējās domes laikā, līdz 2005.gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!